Šibenčani s liječnicima mogu komunicirati e-poštom

U skladu s preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite, i šibenska je bolnica reorganizirala rad. Njezini će liječnici pacijentima, posebno kroničnim bolesnicima, ubuduće biti dostupni putem e-savjetovališta.

Šibenčani od danas s liječnicima mogu komunicirati elektroničkom poštom. Ideja je to, koja je potekla od mladih šibenskih doktora.

- Naravno, to ne može biti e-ambulanta. Ne možemo govoriti o tome da ćemo im mi moći terapiju propisivati ili baš liječiti pacijenta u tom obliku, ali možemo pomoći s nekim svojim savjetom, objašnjava dr. med. Sanja Jakelić, ravnateljica OB-a Šibensko-kninske županije.

Liječnicima specijalistima to je novo iskustvo.

- Nikome bolest kronična nije prošla s početkom epidemije COVID-a. Ljudi imaju neka pitanja, eventualno potrebe za promjenom terapije ili trebaju pisati fizikalne terapije u kući. Život nije stao. A oni sad teže dolaze do nas i upravo je to razlog zašto smo htjeli biti dostupni, kaže dr. med. Branka Birkić, voditeljica Odjela fizikalne medicine,

Dok traje borba s epidemijom bolnički poslovi se obavljaju, ali u manjem opsegu.

- Prije svega, bolnica radi hitne slučajeve, radi onkološke, maligne pacijente. Smanjen je opseg polikliničko-konzilijarnih dijagnostika i ambulanti, ističe dr. Jakelić.

Uvođenje e-savjetovališta još je jedan dokaz da u ovoj krizi nije sve negativno. Jer ako ih već ne mogu sve izliječiti, pacijentima liječnici barem mogu:

- Podignuti moral. I njima i nama svima, jer mislim da moramo malo odmaknuti se. Da nam nisu samo vijesti sve vezane na koronavirus, ističe ravnateljic a.

Ako e-savjetovalište zaživi, projekt će se, najavljuje ravnateljica, nastaviti i nakon što prođe kriza uzrokovana koronavirusom.