Župnici uputili vjernike kako Uskrs proslaviti u krugu obitelji

Pred nama su Cvjetnica, Veliki tjedan i najveći kršćanski blagdan - Uskrs. Budući da velikih misnih slavlja i okupljanja građana neće biti, župnici su pripremili i uputili vjernike kako u ovoj specifičnoj situaciji taj blagdan proslaviti u krugu obitelji.

Ovogodišnja poruka korizme je "Razderite srca svoja a ne halje svoje". Njome se željeli istaknuti da se u nutrini čovjeka nalazi Bog koji ne treba vanjski sjaj Uskrsa i svih slavlja i obreda koji ga prate. I prvi je Uskrs bio takav kad je tek nekoliko ljudi čulo da je Isus živ.

- Ovaj virus ne traži ništa drugo nego samo čovjeka. I na čovjeku se on prima ulazi u njega i razara ga. I svi nam govore ostanite u domovima, ne dopustite da virus dođe na vas. Možda nas sad srce vuče da idemo na svete mise, kojih sugurno ne može biti, jer ne možemo imati javne skupove. No, naša su srca otvorena, poručio je vlč. Ivan Jurić, župnik Župe Preslavnog Imena Marijina, Osijek.

U svakodnevnom telefonskom kontaktu s vjernicima uz pružanje dušobrižničkih usluga, njihova najčešća pitanja župniku su hoće li biti obreda za veliki tjedan.

- Uskrs se prije svega nalazi u čovjeku. Jer Isus je uskrsnuo kao čovjek da oslobodi čovjeka od njegove vlastite smrti. Možda je prilika da sada u ovoj skrovitosti u jednoj dubokoj Korizmi mi u svojoj dubini uskrsnemo od svakog zla, od svakog grijeha, ističe vlč. Jurić. 

Iako su crkve otvorene, vjernicima se poručuje da ostanu u svojim kućnim crkvama-obiteljima, gdje mogu moliti, blagosloviti jela i obaviti sve obrede koji prate Uskrs.