U Italiji 760 osoba preminulo u 24 sata, novooboljelih manje

Italija je objavila nove brojke vezano uz koronavirus. U posljednja 24 sata preminulo je 760 osoba koje su imale zarazu. Novooboljelih je 4.668, što je manje nego jučer.

Ukupno u Italiji zabilježeno je 115.242 oboljenja, a 13.915. osoba je preminulo. 18.278 osoba se oporavilo.

Talijanske zdravstvene vlasti su na konferenciji za medije istaknule da su danas informacije ipak pozitivnije nego jučer.

Kada se gleda broj uzetih briseva, a uzeli su ih 39.809, što je pet tisuća više nego jučer, zaraženih je neovisno o tome ipak manje.

Na svakih 8,5 napravljenih briseva jedan je potvrđeni slučaj, što iznosi 11%, a što je najniža vrijednost unazad mjesec dana.

Za broj mrtvih kažu da ih je i dalje puno previše, današnjih 760 u odnosu na 727 žrtava jučer.
Zaraza se širi, broj umrlih i dalje je velik, opća psihoza i tjeskoba u svim talijanskim gradovima. U Rimu mnogi mobilni centri za testiranje opasnog virusa i dijagnostika iz automobila.

- Ljudi koje smo izabrali pozvani su da dođu automobilima. Uzmemo im bris dok sjede u automobilu, sve se obavi vrlo brzo, kaže direktor javnog zdravstva u Rimu Encrico di Rosa.

Conte: Ne smijemo ublažiti mjere

Drastične mjere karantene i izolacije koje su na snazi u Italiji vlada je produljila do 13. travnja.

- Vide se pozitivni učinci restriktivnih mjera, ali još nismo spremni za novi pristup. Ako bismo sada popustili, ublažili mjere, sve dosadašnje žrtve bile bi uzaludne, kaže talijanski premijer Giuseppe Conte.

Španjolska u teškoj situaciji, mjere nisu pripremili na vrijeme

Crni brojevi u Španjolskoj, nakon Italije najteže pogođenoj europskoj zemlji. Samo u jednom danu umrlo je 950 ljudi.

- U ovom trenutku shvaćamo koliko smo izgubili presudnog vremena na početku krize. Imali smo kineski primjer i mogli smo se na vrijeme pripremiti. To smo propustili učiniti!, kaže dr. Josep Maria Pugi iz bolnice u Barceloni.

Stručnjaci kažu da su zaštitne mjere na samom početku bile preslabe i da je virus cirkulirao neotkriven neko vrijeme.

- Zarazila sam se zbog nedostatka zaštitnih mjera jer nemamo dovoljno sredstava. Sve je manje zaštitnih odjela, sve su lošija i slabije kvalitete, a mi ih uopće ne dobivamo!, kaže Maria de la Cuadrada iz bolnice La Paz.

U Sloveniji najteže u domovima za starije 

U Sloveniji je  koronavirusom do sada ukupno zaraženo 897 osoba, a od posljedica bolesti COVID-19 umrlo je 17.

I dalje je najteže stanje u domovima za starije gdje je zabilježen veći broj novih zaraza.

- Tražit ćemo od obitelji da sve ove podatke shvate ozbiljno te budu svjesni da starije osobe koje sada napuste domove neće se moći u njih vratiti dok traje epidemija, kaže državna tajnica u slovenskom Ministarstvu za rad, obitelj i socijalna pitanja Mateja Ribič.

Teško u Hercegovini

Broj zaraženih u Bosni i Hercegovini veći je od 500, a ukupan broj umrlih porastao je na 15. Novo je žarište u Hercegovini u Čitluku. U karanteni je samostan u Miletini, u kojemu žive 23 časne sestre. Većina je oboljela od koronavirusa.

- U Čitluku već znate situaciju, sve više i više pozitivnih Covid-19 bolesnika. I tu je zapravo trenutno fokus epidemioloških mjera u našoj županiji. Poduzimaju se sve epidemiološke mjere od strane nadležnog Doma zdravlja, ističe prof. dr. Jurica Arapović, infektolof u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar.

U Srbiji novih 111 slučajeva

Borba protiv zaraze nastavlja se i u Srbiji. Zgrada Novosadskog sajma prenamijenjena je u bolnicu za pacijente s blažim simptomima.

- Kao što možete vidjeti HALA 1 na Novosadskom sajmu spremna je za prihvat prvih pacijenata. Opremljena je svim neophodnim stvarima, kaže gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

- U proteklih pet tjedana svjedoci smo  eksponencijalnog rasta broja novih slučajeva, proširivši se gotovo u svakoj zemlji, a broj umrlih se više nego udvostručio u proteklih tjedan dana, ističe generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Teodros Adhanon Ghebreyesus.

Prvi čovjek Svjetske zdravstvene ogranizacije ističe; sada nije vrijeme za strah i paniku, već snažne mjere kako bi se sprječile infekcije i spasili životi.