Imunološki zavod pomaže testiranja

Kako bi se još više ljudi testiralo na koronavirus u Hrvatskoj u pomoć je priskočio Imunološki zavod. Posljednjih nekoliko tjedana osposobili su dio starog pogona, bave se podlogama koje se nalaze unutar epruveta u koje se stavlja bris nosa i grla testiranih na koronavirus. Na dan ih mogu proizvesti i do 20.000.

- U Hrvatskoj 48 novozaraženih, ukupno 1011, sedam preminulih  

Podloga se treba u iznimno sterilnim uvjetima pretočiti u epruvete, a osim u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, ovo je jedino mjesto na kojem je to moguće.

- Bitno je koristiti transportnu podlogu kako bi se taj bris koji se uzme od pacijenata mogao transportirati na mjesto provođenja testiranja, utvrđivanja prisutnosti virusa i kako bi virus ostao aktivan, rekla je Ljerka Kotarski, voditeljica Odjela za proizvodnju virusnih cjepiva Imunološkog zavoda.

Za ulaske u prostorije potrebna je posebna oprema, zaposlenicima niti jedan dio tijela ne smije biti izložen. Kako ne bi došlo do kontaminacije podloge, koja se još jednom provjerava i sterilizira.

Zahvaljujući Imunološkom u satu se može proizvesti i do 1000 ovakvih podloga.

- Što će biti više tih transportnih podloga to će se moći više uzorkovanja provesti, znači cilj je upravo to da se utvrdi u što je većoj mogućoj mjeri prisutnost virusa u populaciji, rekla je Kotarski.

Zavod stoji na raspolaganju HZJZ-u pa će pomoći i u drugim testiranjima. Ali to je samo djelić onoga što bi Zavod mogao da ima svoju nekadašnju funkciju.

- Mi bi se mogli pripremati i raditi na razvoju cjepiva i za taj virus. Ono što je bitno što bi mi u tom slučaju negdje za godinu, godinu i pol imali svoje cjepivo i ne bi bili ovisni o nikome, jer zamislite si situaciju kad neka firma koja će to već biti prva proizvede cjepivo na što će to ličiti. Podmirit će prvo svoje potrebe, rekao je ravnatelj Imunološkog zavoda Vedran Čardžić.

Neke od planova, poput rekonstrukcije, koja bi zavodu vratila dio starog sjaja, srušio je potres. A epidemija još jednom ukazala na stratešku važnost za nacionalni zdravstveni interes.