Učitelji i nastava na daljinu

Treći je tjedan Škole na Trećem i nastave na daljinu. Novost je to za učenike, ali i za učitelje i profesore. Provjerili smo kako se snalaze - što im zadaje probleme, kakva je komunikacija s roditeljima, što je s izostancima.

Otkako je započela nastava na daljinu učitelji kažu kako nemaju radnog vremena.

- Na raspolaganju sam od jutra do mraka, postavim zadatke, i na raspolaganju sam učenicima za njihova pitanja, pojašnjenja, pregledavanje zadaća..., kaže Josip Matković, učitelj njemačkog jezika, OŠ dr Vinka Žganca, Zagreb.

- Mi u ovom trenutku nemamo klasično radno vrijeme, ističe Ivana Bašić,  učiteljica u OŠ Opuzen, Opuzen.

Trebalo je neko vrijeme da se svi uhodaju, ali svi su se brzo snašli.

- Imam jako dobru komunikaciju sa roditeljima, razumni su, svjesni su situacije i na sve moguće načine pružaju mi podršku, dodaje Ivana Bašić.

Nastavnica strukovnih predmeta mi moramo imati i praksu.

- To je dodatni problem jer mi radimo konkretne stvari i trebamo više pripreme i ovaj virtualni svijet sadrži tu pomoć učenicima, objašnjava Branka Kožuh, nastavnica strukovnih predmeta, Škola za modu i dizajn, Zagreb.

Prva dva tjedna su, kaže, tolerirali izostanke učenika, ali više ne.

- U ovom tjednu počeli smo zapisivati učenike koji se ne prijavljuju na prvi nastavni sat ili se ne očituju tijekom nastave, kaže Branka Kožuh. 

Teškoće koje su bile u početku, tehničke prirode tipa presporog interneta, loše veze, sada su sve manje. Sve ulazi u rutinu i zato je dobrodošla anketa, kaže Branka Štefok Bojadžija, ravnateljica osnovne škole OŠ Borovje, Zagreb, o tome kako još poboljšati komunikaciju.

- Pitamo djecu i roditelje kako su se snašli, kako su zadovoljni organizacijom nastave na daljinu, koliko su roditelji uključeni, dodaje.

Za sljedeći tjedan dobili su upute iz Ministarstva kako je to tjedan ponavljanja i planiranja, a onda slijedi najveći izazov - ocjenjivanje.

- Upute za vrednovanje i ocjenjivanje su sutra, objavila je Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja

Učitelji kažu: jedan izazov više ili manje, svejedno, i to ćemo riješiti.