Savić: Mjere su izuzetno jake i izdašne

Prije ponovnog pokretanja gospodarstva i vraćanja poslovanja u normalne okvire treba krizu preživjeti. Nula prihoda, nula rashoda, zagovaraju poslodavci. Očuvanje radnih mjesta, ali i plaća u fokusu je sindikata. Mjerom na mjeru Vlada pokušava gospodarstvo održati na životu. Koliko su te mjere jake s obzirom na veličinu ekonomije, odgovor su dali ekonomski stručnjak profesor Mladen Vedriš i posebni savjetnik premijera za ekonomska pitanja Zvonimir Savić u Temi dana.

- Oporba podržava Vladine mjere, ali najavljuje amandmane    
- Plenković: Stat ćemo iza hrvatskog radnika i gospodarstva u najvećoj mogućoj mjeri   
- Vlada predložila izmjene turističkih zakona za financijsko rasterećenje

- Mjere koje su donesene pažljivo su promišljene. Kada pogledate na razini Europske unije izuzetno su jake i izdašne, rekao je Savić, te dodao da nije pitanje koliko puta će donositi mjere već  je poanta mjere provesti.

Istaknuo je da nakon što je prihvaćen prvi paket mjera da su vidjeli da se situacija dramatizira i u EU-u i u svijetu te je procjena bila da se većina postojećih mjera može ojačati i intenzivirati i pružiti jaču poruku i stanovništvu i gospodarstvu.

- Ovaj paket pokriva dvije stvari - likvidnost gospodarstva i očuvanje radnih mjesta. To su dva fokusa i ovakav set mjera je jaka poruka.

Vedriš se složio da su mjere dobre, razumne i da stvaraju tromjesečni vremenski okvir za drugu fazu.

- Svijet će se zatvoriti, svaka će se zemlja baviti sa sobom, vidjeti što je njen ekonomski potencijal. Hrvatska mora postati samodostatna u što većoj mjeri i ojačati industrijski potencijal.

Vlada će se morati zadužiti kako bi sve ovo isfinancirala. 

- Imali smo izvrsni pregovarački tim koji su refinancirali hrvatski dug i znatno smanjili kamate. Po mom sudu te ekipe moraju krenuti ponovno u razgovore, rekao je Vedriš, te istaknuo da su tu EU fondovi, MMF i Svjetska banka.

- Kapitala ima, on će biti bespovratni, povoljni i komercijalni koji se mora dobro ispregovarati. I domaći kapital treba staviti u akciju. Mirovinski fondovi, fondovi osiguranja imaju cca 100 milijardi kuna plasiranih ovako ili onako. Treba razgovarati kako njih staviti u funkciju, što država može napraviti da ih pusti dijelom u vlasništvo pojedinih tvrtki i na taj način oslobodi dio kapitala za novo zaduživanje.

Savić je rekao kako je prvi cilj domaće tržište te da ima dovoljno financijski sredstava da prebrodimo prvi val krize. 

Što se tiče rezanja plaća u javnom i državnom sektoru Savić je rekao da je to osjetljiva stvar, ali i istaknuo da je kriza takvog kalibra da će svatko od nas biti zahvaćen.

Poduzetnici zadovoljni mjerama

Poduzetnici i opozicijski političari načelno su podržali novi paket Vladinih mjera, ali imaju i neke primjedbe, a sve kažu, radi spašavanja gospodarstva za vrijeme, ali i nakon krize.

Nakon zatvaranja pet ugostiteljskih lokala zbog epidemije bolesti COVID-19, Zdravko Karna nije otpustio svojih 68 zaposlenika. Vladine mjere, kaže, dobrodošle su i poduzetnicima i radnicima.

- I prije ove odluke Vlade smatrao sam da u ovom trenutku kaosa nije niti moralno prema radnicima, a niti društveno odgovorno otpuštati radnike i očekivao sam da će Vlada to prepoznati i donijeti neke mjere koje je na kraju i donijela, rekao je Karna.

Očekuje i zamrzavanje najamnina, ali i rješavanje mnogih problema te rezanje parafiskalnih nameta. Slično razmišljaju i hotelijeri, koji pozivaju i lokalne vlasti da otpisuju davanja.

- Hrvatska udruga turizma snažno pozdravlja najnoviji set mjera Vlade za koji ocjenjujemo da su puno snažnije i konkretnije koje su donijete u prvom setu i koje su primjerene i vremenu i okviru u kojem danas Hrvatska živi, rekao je Veljko Ostojić iz Hrvatska udruga turizma.

Vlada je poslušala prijedloge mnogih privatnih poduzetnika, kaže Alan Sumina.

- Ove mjere su u biti na tragu onog što su poduzetnici i tražili od Vlade i te mjere treba pohvalit. U ovom trenutku mi kao tvrtka, hvala Bogu, nismo negativno pogođeni s ovom krizom i nećemo ih zasada koristit, kaže.

No razvrstavanje pomoći tvrtkama prema postotku pada prihoda na 20, 50 i više posto, moglo se i bolje riješiti, smatra Radimir Čačić.

- Cijelu priču čini netransparentnom, čak štoviše, potiče da se smanji ukupni prihod što, naravno, država ne smije činit, to nije dobro, nadam se da će to korigirati.

Vlada je, kažu u opoziciji, prihvatila mnoge njihove prijedloge, ali imaju i zamjerke.

- Ovo je sigurno pomak u pravom smjeru što se tiče Vlade. A druga stvar, držimo da je Vlada u toj reakciji zakasnila gotovo dva tjedna, kaže Josip Tica iz SDP-a.

- Cijela kulturna scena, oni su ostali na ledini, o njima se ne brine nitko, niz kazališta neće moći ni raditi do 9. mjeseca, mislim da se treba za to pobrinuti, rekla je Anka Mrak-Taritaš, Glas.

- Financijska sredstva za ovaj plan i one dodatne planove koji idu tražiti prvenstveno iz naših izvora, rezovima, tu bismo htjeli čuti malo detaljnije, rekao je Božo Petrov, Most.

Nadaju se da će Vlada prihvatiti njihove amandmane.