Vučković u Dnevniku predstavila mjere za hrvatsku poljoprivredu

U Hrvatskoj je u četvrtak bilo 48 novih slučajeva zaraze, upola manje nego dan prije, što prema riječima ministra zdravstva daje mjesta optimizmu, ali ne i opuštanju, a Vlada je prihvatila paket mjera protiv gospodarske krize te ograničila zapošljavanje i odustala od nabave borbenih aviona.
U paketu mjera koji je predstavljen jest i onaj vezan uz hrvatsku poljoprivredu. U središnjem Dnevniku gostovala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Ministrica kaže da su dosadašnje mjere uzrokovale poteškoće u prometovanju mlijekom, voćem, povrćem te drugim poljoprivrednim proizvodima. 

- Viškovi će se otkupljivati od udruženja malih mljekara ili proizvođačkih organizacija, rekla je govoreći o interventnom otkupu mlijeka.

Do 10. svibnja moglo bi biti više od 2 milijuna litara viška, a ministrica kaže da prate situaciju te da se nadaju da će ipak biti manje.

Planira li se i interventni otkup voća i povrća?

Vučković kaže da su održali sastanak s predstavnicima svih trgovačkih lanaca, neki su nas načelno podržali, neki s konkretnim aktivnostima kako bi se promovirali hrvatski proizvodi.

- Dođe li do poremećaja u opskrbi voćem i povrćem, Vlada će reagirati, to je i predviđeno prvim setom mjera. 
U vezi s aplikacijom "Digitalne tržnice" ministrica je rekla da je predviđena uspostava u roku od 30 dana.

- A bit će i prije uspostavljena.

Mnogi se žale na pretjerani uvoz proizvoda u Hrvatsku.

- Mi smo malo i otvoreno gospodarstvo. Od vremena ulaska u EU imali smo mnoge koristi od takvih otvorenih tijekova. Nažalost, sektori poljoprivrede i prehrambene industrije ostvarivali su deficite, čak i u 2019. godini su veći u odnosu na prethodne godine. Uvoz ne možemo zabraniti, no mi ćemo aktivno nastojati promovirati naše domaće proizvode, tu su i ulaganja putem programa ruralnog razvoja. Pokušat ćemo ubrzati stratešku transformaciju hrvatske poljoprivrede. Pozivam sve da kupuju svježe i kvalitetne domaće poljoprivredne proizvode. Podržimo ih. Ponovit ću i riječi čelnika HZJZ-a Krunoslava Capaka "što manji transport, što svježiji proizvodi, to manji rizik".

A što učiniti s uvozom proizvoda u plastičnoj ambalaži koji dolaze s područja žarišta koronavirusa?

- Mi smo o tom potencijalnom problemu i pitanju razgovarali s HZJZ-om. Nema znanstvenih dokaza da se COVID-19 može prenositi putem hrane, ali teoretski veći je rizik s hranom koja dolazi s tih područja. Što manje transporta, što više domaćih proizvoda, to bolje.

Postavlja se pitanje dobivanja e-Propusnica za one koji imaju svoja imanja udaljena od mjesta gdje žive.

- Što se tiče sezonskih radnika, odgovor je da se trebaju obratiti lokalnim stožerima civilne zaštite.

Europska komisija donijela je prijedlog mjera za ribarstvo, što to znači za naše ribare?

- Mi smo jako zadovoljni predloženim mjerama. Naš izvoz iznosi 200 milijuna eura te smo se obratili Europskoj komisiji s prijedlogom mjerama. Današnji prijedlog za sektor ribarstva obuhvaća sve naše temeljne prijedloge vezano za privremenu obustavu i za skladišne potpore te za potpuno nove državne potpore u akvakulturi.