NATO pomaže u borbi protiv pandemije izazvane koronavirusom

NATO se obvezao pomoći u borbi protiv koronavirusa vojnim zrakoplovima za evakuaciju oboljelih i dopremu pomoći na današnjoj konferenciji, prvoj održanoj videovezom i pozdravio je svoju novu, 30. članicu Sjevernu Makedoniju.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a zadužili su zapovjednika savezničkih snaga u Europi, generala Toda Woltersa da koordinira potrebnu vojnu potporu u borbi protiv koronakrize te kako bi se počeli koristiti koridori za brzi prelet u euroopskom zračnom prostoru za vojne zrakoplove koji prevoze medicinsku opremu.

- NATO je stvoren da bi se bavio krizama. Mi možemo pomoći i naš Savez igra svoju ulogu - izjavio je glavni tajnik NATO-a nakon završetka video-konferencije ministara vanjskih poslova 30 zemalja članica.

Kriza s pandemijom koronavirusa onemogućila je fizički sastanak u sjedištu NATO-a u Bruxellesu i stoga je održan prvi virtualni ministarski sastanak u 70-godišnjoj povijesti Saveza.

- Vojno zapovjedništvo Saveza zaduženo je identificirati kapacitete i viškove opreme kako bi se ona mogla poslati zemljama koje su najviše pogođene koronakrizom - objasnio je Stoltenberg.

- Sve zemlje članice su pogođene, ali ne sve na isti način i u isto vrijeme. Osim toga, neke članice imaju veće kapacitete od drugih - rekao je.

NATO ističe da već sada koordinira i podupire napore država članica u borbi protiv pandemije kroz logističku, transportnu i medicinsku pomoć.

Razgovaralo se i o NATO-ovim misijama u Iraku i Afganistanu te o potpori Gruziji i Ukrajini.

U zajedničkoj izjavi koju su ministri usuglasili na sastanku kaže se da "unatoč tome što čini maksimum na suzbijanju krize, NATO ostaje aktivan, usredotočen i spreman za svoju osnovnu zadaću: kolektivnu obranu, upravljanje krizama i sigurnosnu suradnju".

Ministri su također u svojoj izjavi pozdravili svoju novu, 30 članicu Sjevernu Makedoniju.