U Crnoj Gori zaražene 144 osobe, još bez prvog izliječenog pacijenta

Od 143 osobe koje je Institut za javno zdravlje Crne Gore analizirao danas, 21 je bila pozitivna na koronavirus, što znači da je u toj zemlji od 17. ožujka kada je potvrđen prvi slučaj, potvrđeno 144 slučajeva infekcije.

-
Broj zaraženih premašio milijun, polovica čovječanstva u karanteni    
- U Crnoj Gori koronavirusom zaraženo četrnaestero djece 

Zabilježena su i dva smrtna slučaja, a u Kliničkom centru Crne Gore/KCCG/ liječi se 20 pacijenata, od kojih su dva životno ugrožena.

- Dva pacijenta priključena su na respiratore, od kojih je jedan u veoma teškom stanju. Životno su ugroženi. Naročito teško je stanje pacijenta koji je u srednjim životnim godinama, rekao je direktor KCCG Jevto Eraković, ističući da još u Crnoj Gori nije zabilježen prvi slučaj izliječenja od COVID-a 19.

Crnogorski Nacionalni koordinacijski tim promijenio je večeras odluku o zabrani izlaska građana iz kuća i stanova, koja je pored zabrane napuštanja stambenih objekata radnim danima od 19 sati, predviđala kućni boravak građana od subote u 13 sati do ponedjeljka ujutro. Izmjenom te mjere građanima Crne Gore dozvoljeno je i nedjeljom do 13 sati da budu izvan kuće.

U crnogorskoj javnosti kritizira se nadležnost policije da bez naloga ulazi u stanove i kuće građana kako bi provjerila krši li se mjera zabrane okupljanja, koja predviđa da se u objektima stanovanja mogu naći isključivo članovi istog domaćinstva.

Pravnici koje je kontaktirao dnevnik Vijesti, navode da takva nadležnost policije ima uporište u zakonu o sprečavanju širanja zaraznih bolesti. Ali ipak, ako policijski službenici uđu u kuću ili stan da provjere krši li se mjera zabrane okupljanja oni moraju biti adekvatno higijenski zaštićeni, jer bi u suprotnom građani mogli da ih prijave za nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, priopćili su pravnici Vijestima.

Šefica zdravstveno-operativnog tima Vesna Miranović ranije je rekla da niko nikome neće ulaziti u stan i ugroziti privatnost ljudi, već da mjera ima cilj da se prestane sa slavljima i okupljanjima ljudi iz različitih sredina i da će u tim slučajevima reagirati epidemiološke službe.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović poručio je građanima da idućih desetak dana poštuju mjere i ocijenio da je Crna Gora postigla znatno bolje rezultate u borbi protiv koronavirusa od mnogih drugih država "mnogo bogatijih i mnogo organiziranijih" i da "to nije slučajno, to je rezultat ozbiljne pripreme sustava i ozbiljne odgovornosti građana".