Da im nije Crvenog križa, mnogima bi u Zagorju bilo teško

Izazov je u ovim teškim vremenima izložiti svoje zdravlje kako bismo pomogli ljudima u potrebi. Srećom, postoje oni kojima za to ništa nije prepreka. Oni su pravi heroji - 19 tisuća pripadnika sustava Civilne zaštite i tri tisuće djelatnika i volontera Crvenog križa.

Lorena Leskovar već dva tjedna na dežurnom telefonu pruža psihološku potporu svima koji su u stresu zbog koronavirusne bolesti. Kaže, zahtjevno je i izazovno.

- Poduzimam korake poput supervizije, vježbanja meindfulnessa i slično da zapravo osiguram da sam i ja dobro, rekla je Lorena Leskovar, Gradsko društvo Crvenog križa Krapina.

Nakon širenja koronavirusa, zahtjevniji je i posao gerontodomaćica koje pomažu starijim osobama. Uz potrebne prilagodbe, njihova pomoć ipak stiže na vrijeme.

- Da nemam Crvenog križa i moje Andreje, ne znam kako bih. Ona mi je sve sada, kazala je Mileva Uhernik iz Krapine.

- Osjećam se ispunjeno, svaki dan kad idemo na teren. Čuvamo mi sebe, čuvamo njih, al kad ti dođeš doma i kad razmišljaš o onome što si napravio, osjećaš se sretno i umor nestane, nema umora, dodala je Andrea Kovačec iz Gradskog društva Crvenog križa Krapina.

S koronavirusom za Crveni križ došli su i novi zadaci. Zagorski humanitarci brinu se o vozačima kamiona u karanteni, a Gradsko društvo Crvenog križa Krapina već desetak dana jedino u Hrvatskoj provodi pilot-projekt pomoći osobama oboljelima od koronavirusne bolesti koje su na kućnom liječenju. Dostavljaju im hranu i higijenske potrepštine. Tu će uslugu uskoro oboljelima ponuditi i ostala društva Crvenog križa.

- Mi smo smatrali da je obaveza svih nas i da na taj jedan način pokažemo zahvalnost svima njima na tome što su odlučili ne opteretiti zdravstveni sustav već u kućnom liječenju izliječiti se i ponovo se uključiti u normalan život, istaknuo je izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt.

- Ako će biti potrebno, mi imamo još dodatnih snaga koje isto tako možemo mobilizirati i možemo podupirati sve one zadaće koje bi se stavile pred nas, naglasio je pomoćnik ministra unutarnjih poslova za Civilnu zaštitu Damir Trut.

Sa svim oboljelima koji su na kućnom liječenju djelatnici Crvenog križa kontaktirat će sljedećih dana telefonom i ponuditi im ovu uslugu.