Malenica građanima: Tražite propusnice samo ako je nužno

Jučer su uvedene e-Propusnice. Gostujući u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska", ministar uprave Ivan Malenica rekao je da je bila velika navala. Objasnio je da je Stožer civilne zaštite donio zabranu napuštanja prebivališta i mjesta stalnog boravka, a građani, uz fizičku propusnicu, mogu putovati. Nakon stupanja na snagu te odluke, Ministarstvo uprave pristupilo je izradi digitalne platforme. Riječ je o centru dijeljenih usluga jer su mnoga tijela povezana kako bi se mogle izdavati e-Propusnice, tj. provjeravati svi podaci kako bi se one mogle izdavati.

- Željeli smo uspostaviti jedinstven sustav izrade i nadzora nad izdanim propusnicama. U praksi se događalo da su poslodavci izdavali propusnice osobama koje nisu njihovi zaposlenici, a stožeri su izdavali propusnice bez valjanog razloga. Na ovaj način omogućujemo i epidemiolozima i Stožeru civilne zaštite da na jednom mjestu ima sve podatke o izdanim propusnicama, o razlozima zbog kojih su izdane. Na taj način će vidjeti kakve su migracije u određenim sredinama i na taj način će prevenirati širenje zaraze, rekao je Malenica.

- O koronavirusu - iz minute u minutu 
- Od danas e-Propusnice, neće ih moći dobiti osobe u samoizolaciji

Ministar je rekao da je jučer izdano 100.000 propusnica, od toga su 70% poslodavci tražili za svoje zaposlenike, a 30% je za građane. Objasnio je da sustavu e-Propusnice mogu pristupiti poslodavci kako bi izradili propusnice za zaposlenike. Danas će im omogućiti da na jednostavniji način unesu podatke za sve zaposlenike koji su im potrebni, a kada propusnice isteknu sljedeći tjedan, mnogo lakše će ih moći produljiti.

- Stožer je donio odluku da od ponedjeljka vrijede nove e-Propusnice, ali imamo veliku navalu pa ćemo pratiti razvoj situacije, rekao je ministar.

Dodao je da će propusnice biti omogućene svima kojima trebaju, po potrebi će se produljiti i rok trajanja starih propusnica, one vrijede od 1 do 14 dana, ovisno o tome zbog čega su zatražene.

Apelira na poslodavce da traže propusnice samo za zaposlenike koji putuju izvan prebivališta, nema potrebe tražiti za sve; apelira na građane da traže propusnice samo u nužnim situacijama kako bi se rasteretio sustav Stožera civilne zaštite.

- Kada građanin zatraži propusnicu, Stožer civilne zaštite razmatra njegov zahtjev i, ovisno o opravdanosti zahtjeva, dopušta ili ne dopušta izdavanje propusnice, objasnio je.

- Mogućnost sustava e-Propusnice je da se ona izdaje u elektroničkom obliku i svatko je može imati u PDF-u na mobitelu te pokazati policajcu koji će učitati QR kod i provjeriti valjanost propusnice, rekao je.

Malenica kaže da građanima treba oko 5 minuta da podnesu zahtjev za e-Propusnicu. Većina izdavanje propusnice traži zbog poslovnih razloga, a neki, primjerice, zbog odlaska liječniku.

U sustavu e-građanin trenutačno je prijavljeno oko 800.000 građana. Ministar je rekao da sada treba u što većoj mjeri digitalizirati javnu upravu i aktivnosti Ministarstva uprave ići će u tom smjeru.

Što se tiče osobnih iskaznica, putovnica ili vozačkih dozvola, Malenica je rekao da je Vlada jučer donijela odluku o produljenju valjanosti tih dokumenata do prestanka epidemije.