Grlić Radman: Zapadni Balkan posebice žurno treba pomoć EU-a

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je na videokonferenciji šefova diplomacije država članica EU-a.

Ministri su razgovarali o međunarodnom odgovoru na pandemiju Covida-19. U središtu rasprave bili su konzularna koordinacija, posebno u pogledu povrataka u domovinu građana EU-a, jačanje međunarodne suradnje i pomoć te problem dezinformacija.

- Pandemija je globalno pitanje i treba pomoći trećim državama, a posebice žurno trebaju pomoć EU-a zemlje zapadnog Balkana. Unija se pokazala izdašnom jer je taj prostor europski prostor i zaslužuje našu pozornost, rekao je Gordan Grlić-Radman nakon sastanka.

Prema njegovim riječima, razgovaralo se i o stanju u sjevernoj Africi, Latinskoj Americi i Azije.

- Svi oni trebaju pomoć EU-a i Europska komisija priprema sveobuhvatni paket pomoći o čemu će se razgovarati na sljedećem Vijeću za vanjske poslove, rekao je Grlić-Radman.

Italija, zemlja koja je najpogođenija pandemijom koronavirusa u Europi i trenutno broji 13.915 umrlih i 115.242 zaraženih, optužila je prije tri tjedna Europsku uniju za "izostanak solidarnosti", a posebice nakon što su Njemačka i Francuska zabranile prodaju zaštitne opreme.

Talijanski veleposlanik u EU Maurizio Massari je u prvoj polovici ožujka ogorčeno poručio da od Bruxellesa očekuje da se makne od "konzultacija" i pokrene "hitne mjere koje su žurne, konkretne i učinkovite".

Ponašanje EU-a, a posebice Njemačke, kritizirao je i čelnik EPP-a u Europskom parlamentu Manfred Weber koji je rekao da ju "ludo" da je solidarnost s Italijom pokazala Kina, ali ne i njegova domovina Njemačka.

Jučer je ispriku Italiji uputila i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i kazala da žali zbog zakašnjele reakcije Europske unije u pandemiji koronavirusa.

- Treba priznati da su na početku krize kada je trebalo dati zajednički europski odgovor mnogi mislili samo na svoje vlastite nacionalne probleme, rekla je von der Leyen.

Što se zapadnog Balkana tiče, na papiru, paket pomoći Albaniji, BiH, Crnoj Gori, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji kao odgovor na pandemiju sastoji se od 38 milijuna eura koji su stavljeni odmah na raspolaganje državama za nabavku medicinske opreme i realizaciju drugih potreba zdravstvenih sustava.

Tu je i 373 milijuna kratkoročne i srednjoročne pomoći koja je namijenjena za razdoblje "nakon zdravstvene krize", a u cilju saniranja društveno-ekonomskih posljedica u šest država te regije.

Grlić-Radman je izvijestio i o teškoj prometnoj nezgodi kod Sofije u kojoj su u lančanom sudaru konvoja kamiona poginula dva vozača a među stradalima nema Hrvata.

- Naš vozač je u dobrom stanju, među stradalima nema hrvatskih državljana, rekao je ministar.