U Zadru 3 novozaražena, dolaze nova 4 respiratora

Tri su koronavirusom novozaražene osobe na području zadarske županije, što znači da je ukupno zaraženo 50 pacijenata, rečeno je na konferenciji županijskog Stožera civilne zaštite na kojoj je bio i ministar zdravstva Vili Beroš.

- Sve o koronavirusu na jednom mjestu
- Zaraza koronavirusom - iz minute u minutu

Načelnik zadarskog županijskog Stožera CZ  Šime Vicković rekao  je na konferenciji za novinare da je zadarski Stožer dobio šator za trijažu pacijenata koji će se postaviti ispred Opće bolnice Zadar. "Od troje novoboljelih jedna osoba vezana je uz kontakte iz biogradske bolnice.

Na COVID odjelu Opće bolnice Zadar leži 19 pacijenata, a u COVID jedinici intenzivnog liječenja sada je troje oboljelih, među njima je jedna osoba mlađe životne dobi, rekao je ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina. U zadarskoj bolnici zaražena su tri liječnika i tri medicinske sestre, u samoizolaciji je 26 liječnika, 43 medicinske sestre i sedam nezdravstvenih djelatnika, dodao je.

Pripremaju se dodatni respiratori za zadarsku bolnicu

Ministar Vili Beroš najavio je nabavu još 4 respiratora za Zadar. Poručio je, međutim - da ih je na tržištu teško nabaviti. Za suzbijanje infekcije, ponovio je Beroš - ključna je odgovornost. " Nemamo čarobni štapić, ali ako se budemo društveno odgovorno ponašali, nadam se da potreba za respiratorima neće biti veća od onoga što planiramo", kazao je.

Ministar zdravstva Vili Beroš apelirao je na mlade da se pridržavaju propisanih mjera vezano za epidemiju COVID-19 jer i oni mogu biti podložni težim oblicima zaraze koronavirusom, naglasivši kako se zdravstvenim mjerama čuva zdravlje nacije. Opširnije

Također, najavio je da će se ispitati sve okolnosti ulaska infekcije u biogradsku bolnicu, gdje je infekcija ušla putem bolesnice koja je imala povišenu temperaturu i bila pozitivna na koronavirus. "Uobičajeno je da se zdravstveni djelatnici koji su na prvoj crti obrane razbolijevaju, oni su i najviše izloženi. Nisam u ovom trenutku dobio informaciju da je bilo drugih neadekvatnih postupanja. U svakom slučaju, kada epidemija završi, podvući će se crta i analizirati odgovornost svih nas, počevši od mene", poručio je.

Ministru Berošu izmjerena temperatura

Nakon ulaska u krug bolnice ministra je dočekao ravnatelj Željko Čulina, koji ga je izvijestio o stanju u najvećoj zdravstvenoj ustanovi na području Zadarske županije. Dežurni djelatnici bolnice ministra Beroša zaustavili su na ulazu. Slijedila je uobičajena sigurnosna provjera. Među ostalim, ministru i njegovu vozaču izmjerena je temperatura. Nije poznato što je pokazao termometar.