Koronavirus uzeo osmu žrtvu, 68 je novozaraženih

Koronavirusom je u Hrvatskoj zaraženo 1079 osoba, što je 68 više novozaraženih u posljednja 24 sata. Ozdravile su 92 osobe, a na respiratoru je njih 39, objavljeno je na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite u 14 sati. Nažalost preminula je još jedna osoba.

- Sve o koronavirusu na jednom mjestu

- U Kliničkoj bolnici Dubrava preminula je osma žrtva zaraze koronavairusom. To je ženska osoba, rođena 1935. godine, koja je ranije bolovala od kroničnih patoloških stanja, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš. Ponovno je naglasio kako je jedini način sprječavanja širenja infekcije - dosljedno pridržavanje propisanih mjera. Jedino tako zajedno možemo spriječiti ovu ugrozu", poručio je Beroš.

Mjere samoizolacije prekršilo 46 lokala

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je kako je policija u posljednja 24 sata zaprimila 86 dojava o kršenju samoizolacije, od čega je u 29 slučajeva utvrđeno kršenje. Dosad je zabilježeno i 45 kršenja kad je riječ o lokalima. U Splitsko-dalmatinskoj zabilježeno je 14 takvih slučajeva, a u Zagrebačkoj -10. Ukupno su samoizolaciju prekršile 1.053 osobe.

"Uz ritam od 100 tisuća e-propusnica, mjere gube smisao"

Ministar Davor Božinović kaže da je odbijeno više od 4000 zahtjeva za e-propusnice. Dosad ih je izdano 192.262 što je njih oko 100 tisuća dnevno. Upozorio je da će, ukoliko se taj tempo nastavi - epidemiološke mjere izgubiti smisao. Zamolio je da je propusnicu traže oni kojima je zbilja potrebna te naglaso da u sustavu ostaje zabilježeno sve - tko je kome dao propusnicu i zašto. Izvijestio je kako će od danas poslijepodne firme koje traže e-propusnice - to moći napraviti skupno, dostavom tablice putem aplikacije.

"Nisu svi testovi isti, dijagnoza uz kompletnu sliku"

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić je kazala da u svim testovima postoji jedan postotak lažno pozitivnih i lažno negativnih nalaza. Stoga se, dodala je - test nikad ne uzima kao sam a nalaz se potvrđuje uz kompletnu sliku stanja što je svrha liječnika koji rade dijagnostiku. Naglasila je kako su svi testovi i laboratoriji koji su se javili preko Ministarstva - bil pod nadzorom.

Stožer je objavio kako je obavljeno ukupno 9250 testiranja: 898 u posljednja 24 sata. Kad je riječ o djelatnicima zdravstvenog sustava, oboljelo je 57 liječnika, 10 stomatologa, 53 medicinske sestre i medicinskih tehničara, 6 ljekarnika i 8 administrativnih djelatnika. U samoizolaciji je 5 djelatnika Hrvatskog crvenog križa. Oboljela su 3 vatrogasca te 9 policajaca.  U samoizolaciji su 93 policijska službenika, a 91je izašao iz samoizolacije. Pozitivno je 8 djelatnika HV-a, 4 u Litvi i 4 u Hrvatskoj.