Socijalna izolacija može dovesti do povećanja nasilja u obitelji

Ženska soba i Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom upozorili su na mogući porast nasilja nad ženama i djecom zbog mjera socijalne izolacije koje povećavaju stres, napetosti i rizik od obiteljskog i seksualnog nasilja te pozvali građane da prijave nasilje.

-
Koronavirus uzeo osmu žrtvu, 68 je novozaraženih   

- Iz dugogodišnje prakse znamo da su za nasilje u obitelji uvijek najkritičniji periodi vikendi i praznici, pa tako i ovo razdoblje prinudne socijalne izolacije. Dok je za sve građanke i građane pridržavanje mjera socijalne izolacije preporuka i obaveza, za žrtve nasilja u obitelji to je ostanak u socijalnoj zamci, stoji u zajedničkoj izjavi Ženske sobe - Centar za seksualna prava i Doma za djecu i odrasle žrtve nasilja u obitelji "Duga" Zagreb.

Mjere protiv koronavirusa kompliciraju teške odluke

Zaoštravanje mjera zaštite zbog mogućnosti zaraze koronavirusom dodatno otežava i komplicira već otprije teške odluke o prijavi nasilja i odlasku od nasilnika, stoga organizacije pozivaju građane da prijave i nasilje za koje čuju da se događa u susjedstvu.

Zbog javnozdravstvene situacije skloništa za žrtve nasilja u obitelji dovode se u "šah-mat" poziciju.

- Neodgovorno je ne primiti žrtvu na smještaj u slučaju potrebe, ali je isto tako neodgovorno primiti žrtvu na smještaj bez prethodnog testiranja na COVID-19 i riskirati sa zarazom većeg broja od ranije smještenih žrtava u skloništima, upozorile su. 

Ministarstvo za demografiju, socijalnu politiku, obitelj i mlade nije pokrenulo koordinaciju postupanja zdravstvenih organizacija s resorom socijalne skrbi i policijom kako bi se prije dovođenja žrtve na smještaj automatski pokrenulo njihovo testiranje. Upiti i molbe na tu temu upućeni su ministarstvu, a reakcija se još čeka.

- Smatramo kako je više nego ikad nužno pomaknuti fokus i apostrofirati drugu stranu ovog problema: umjesto da razmišljamo samo o opciji da izmjestimo žrtve nasilja u obitelji, najčešće žene i djecu, iz njihova vlastitog doma i pokušamo im osigurati smještaj u skloništima, vrijeme je da izmjestimo počinitelje nasilja u obitelji, poručile su udruge.

Više je nego ikada prijeko potrebno izricati mjere zabrane pristupa žrtvi i djeci na minimalno 2 mjeseca i dulje, ovisno o težini nasilja i povijesti nasilnog ponašanja, kao i zadržavati počinitelje u istražnom pritvoru u maksimalno dopuštenom razdoblju.

- Svjesne smo da će kao protureakcija odmah biti pitanje gdje će počinitelji biti smješteni za to vrijeme? Stoga postavljamo protupitanje - zašto počinitelji nasilja u obitelji biraju nasilje i dovode se u takvu situaciju, naglašavaju udruge.

Stoga resorno ministarstvo pozivaju da pokrene automatsko testiranje žrtava nasilja u obitelji prije ulaska u sklonište. MUP pozivaju da poduzme radnje u svojoj nadležnosti za izricanje zabrane pristupa počinitelju nasilja, a Ministarstvo pravosuđa da suci i sutkinje žurno rade na predmetima nasilja u obitelji i izriču mjere zabrane pristupa.

Pod rizikom su i obitelji gdje prije nije bilo nasilja

Pod rizikom od nasilja su i obitelji u kojima prije nije bilo pojave nasilja jer zbog straha od nesigurnosti posla i financijskih problema povećava se vjerojatnost sukoba, istaknuli su Tim Grada Zagreba za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji i Povjerenstvo za zaštitu od nasilja u obitelji.

- U tijeku pandemije koronavirusa, koja predstavlja stresnu situaciju na globalnoj, nacionalnoj i lokalnoj razini, postavlja se pitanje u kojoj je mjeri dom sigurno mjesto za žrtve obiteljskog nasilja, posebice žene i djecu, koje, uslijed mjera koje bi ih trebale zaštiti od virusa, zapravo bivaju još ugroženije boraveći sa zlostavljačima, upozorili su.

Na sve su apelirali da nasilje prijave policiji i Centru za socijalnu skrb Zagreb - to je "odgovornost svakoga od nas u zaštiti najranjivijih jer je šutnja sudioništvo sa zlostavljačem".

Grad Zagreb podržava tri skloništa za žrtve obiteljskog nasilja i šest savjetovališta za žrtve obiteljskog nasilja i seksualnog nasilja u organizaciji gradske ustanove socijalne skrbi te organizacija civilnog društva.

Sve žrtve i potencijalne žrtve na području grada Zagreba mogu se obratiti sljedećim organizacijama kako bi se zaštitile:
1. Dom za djecu i odrasle - žrtve obiteljskog nasilja "Duga - Zagreb" (sklonište i savjetovalište)
01 6383 503 - opće informacije (8 - 20 h), info@duga-zagreb.hr
Savjetovališta za djecu i odrasle žrtve obiteljskog nasilja
Dostupan je besplatan broj telefona 0800 8898 (od ponedjeljka do petka 16.30 - 19.30)
E-mail: mirna.zona@zagreb.hr i info@duga-zagreb.hr
Informacije za uključivanje u psihosocijalni tretman počinitelja nasilja u obitelji (od ponedjeljka do petka 8 - 20 sati) 01 4590 560 i 091 3831 777
E-mail: tretman@duga-zagreb.hr
2. Udruga Autonomna ženska kuća (sklonište i savjetovalište)
P.P. 19 10001 Zagreb
Zbog pandemije koronavirusa COVID-19 trenutačno pružaju psihosocijalno, psihološko i pravno savjetovanje ženama koje su žrtve obiteljskog ili partnerskog nasilja isključivo telefonski, e-mailom i putem socijalnih mreža
Besplatan broj: 0800 55 44
Radno vrijeme savjetovališta svakim radnim danom 10 - 17 h
E-mail: azkz@zamir.net
Web stranica: www.azkz.net
3. Udruga ŽENSKA POMOĆ SADA - SOS TELEFON ZA ŽENE I DJECU ŽRTVE NASILJA (sklonište i savjetovalište)
Zagreb, PP 992
Radno vrijeme od 0 do 24 sata na sata na telefone 01/ 46 55 222 i besplatni za korisnike 0800 655 222
Pruža besplatne usluge savjetovališta i smještaja žrtava nasilja
zenskapomocsada@gmail.com
4. Udruga B.a.B.e. (savjetovalište)
Selska cesta 112 a
Radnim danom od 8 do 17 sati: 01 4663 666
SOS telefon - besplatna pravna pomoć: 0800 200 144 ili 01 4611 351
babe@babe.hr
Psihološka pomoć - za termine za psihološko savjetovanje telefonski se najaviti na 01/ 4663 - 666, svakim radnim danom od 8 do 17 sati.
5. Udruga Ženska soba - Centar za seksualna prava (savjetovalište)
Maksimirska cesta 51 A, 10 000 Zagreb
Radno vrijeme: Svakim radnim danom od 9 do 17 sati
Broj telefona: 6119-174
e-mail: zenska.soba@zenskasoba.hr i savjetovaliste@zenskasoba.hr
6. Centar za žene žrtve rata - ROSA (savjetovalište)
Adresa: Kralja Držislava 2, 10000 Zagreb
Zbog pandemije koronavirusa COVID - 19 trenutačno pružaju psihosocijano, psihološko i pravno savjetovanje ženama koje su žrtve trgovanja ljudima, seksualnog i ratnog nasilja te koje su izbjeglice ili tražiteljice azila isključivo telefonski, e-mailom i putem socijalnih mreža
Besplatan broj: 0800 77 99
Uredski telefon: 01 4551142
Radno vrijeme savjetovališta: svaki dan u godini 10 - 18 sati
E-mail: cenzena@zamir.net
Web stranica: www.cenzena.net