Stroge mjere zaštite od koronavirusa u vukovarskoj bolnici

U Vukovarsko srijemskoj županiji 17, u Vukovaru jedan slučaj zaraze. Da bi se spriječio ulazak virusa u bolnički sustav, ništa se ne prepušta slučaju. Provjerili smo kako je vukovarska bolnica organizirana u vrijeme pandemije.

- Svi pacijenti tj. svi građani koji žele ući u bolnicu moraju proći trijažnu ambulantu s obzirom da su svi ulazi u bolnicu zaključani - kako bi smo se svi skupa zaštitili, rekal je doc. dr. sc. Agneza Aleksijević, mag. med. techn., pomoćnica ravnateljice OŽB-a Vukovar.

U bolnici se u prosjeku na dan testira pet osoba kod kojih postoji sumnja na infekciju koronavirusom. U slučaju širenja zaraze spremno je i 15 kreveta. Građani su svjesni opasnosti i slušaju upute.

Ohrabruje što se jedini zaraženi pacijent s vukovarskog područja dobro oporavlja i nije na bolničkom liječenju.

- Zaraženi pacijent s područja Vukovara je odličnog općeg stanja, bez ikakvih tegoba zadnjih 5 dana, rekla je Ivana Pavlović, dr. med. specijalistica infektologije

Svi odjeli i hitne službe rade normalno pa nema razloga za paniku. Iskustvo u kriznim situacijama i ovaj se put pokazalo od velike pomoći u brzoj i temeljitoj organizaciji.

- Krizna situacija je krizna situacija. Sad je lakše jer ne padaju bombe i granate, ali je teže jer ne znamo gdje nam je neprijatelj, ali brzo donijeti čvrste odluke, imati dobre suradnike koji će ih provesti bez pitanja i onda se možemo suočiti sa svakom kriznom situacijom, rekla je mr. sc. Vesna Bosanac, dr. med., ravnateljica OŽB-a Vukovar

A u kriznoj situaciji iznimno je važna i edukacija te suradnja djelatnika bolnice i domova zdravlja.