Liberalni švedski pristup upitan zbog širenja koronavirusa

Rast broja smrtnih slučajeva i zaraženih koronavirusom u Stockholmu potaknuo je pitanja o ispravnosti politike švedskih vlasti da se protiv te bolesti bore bez ograničavanja kretanja građana poput većeg dijela Europe.

-
Uskrsne blagdane Europljani će zbog pandemije provesti u izolaciji   
- U Italiji još 766 preminulih od koronavirusa  

Vlade po cijeloj Europi zatvorile su škole i donijele drakonske mjere kako bi ograničile kontakte s mogućim kliconošama, a Njemačka je, primjerice, zabranila okupljanja više od dvije osobe. Od švedskih susjeda Danska i Norveška su zatvorile svoje granice i škole, a Finska je izolirala svoja glavna urbana područja.

S druge strane, Šveđani mogu u restorane, frizeru i poslati djecu u školu iako raste broj potvrđenih slučajeva zaraze i smrti od bolesti COVID-19, prije svega u Stockholmu gdje se bilježi više od polovine smrtnih slučajeva.

Analiza podataka lokacija pametnih telefona pokazala je da dok u većini europskih država izrazito pada posjet javnim mjestima, Švedska ide u suprotnom smjeru.

No švedski liberalni pristup kojim se želi u najmanjoj mjeri narušiti društveni i ekonomski život, dolazi na metu kritika jer se u prijestolnici epidemija širi.

- Nemamo izbora, moramo odmah zatvoriti Stockholm, rekla je agenciji Reuters Ceciula Soderberg-Naucler, profesorica medicinske mikrobiologije na institutu Karolinska.

Ona je jedna od 2300 akademika koji su potpisali otvoreno pismo vladi krajem prošlog mjeseca u kojem se traže strože mjere kako bi se zaštitio zdravstveni sustav. 

- Moramo uspostaviti nadzor nad stanjem, ne možemo ići prema situaciji u kojoj ćemo dobiti potpuni kaos. Nitko ne iskušava taj pravac pa zašto ga mi u Švedskoj moramo prvi ispitati bez dogovora na temelju informacija?, rekla je.

Švedska je danas izvijestila da ima 612 novih slučajeva zaraze novim koronavirusom te ih je sada ukupno 6000. Broj smrtnih slučajeva dosegnuo je 333 i sada ih se bilježi 25-30 dnevno, prema podacima švedske zdravstvene službe.

Oluja u Stockholmu

Sve je više znakova da se virus širi po domovima za starije, uglavnom u prijestolnici gdje je dio osoblja bolnica i domova i starije javno upozorio na nedostatak zaštitne opreme poput maski.  

Stockholm je, suočen s, kako su je nazvali lokalni dužnosnici, "olujom" slučajeva COVID-19, postavio poljsku bolnicu u kongresnom centru južno od središta grada i pozvao sve koji imaju medicinsku naobrazbu da pomognu u njezi starijih. 

Na konferenciji za medije ovoga tjedna premijer vlade lijevoga centra Stefan Lofven odgovarao je na pitanja je li sve veći broj slučajeva u švedskim domovima za starije pokazatelj neuspješnosti strategije.

- Ne mislim da je to znak toga. Tako izgledaju stvari po cijeloj Europi, rekao je. - Cijelo vrijeme govorimo da će stanje biti gore prije nego što postane bolje.

Švedska se usredotočila na izolaciju i liječenje bolesnih umjesto na prekidanje velikog dijela života društva.

Zabranjena su okupljanja više od 50 ljudi, srednje škole i fakulteti sada rade putem interneta, a građanima je rečeno da ne putuju ako nije nužno, što su sve blage mjere u europskom kontekstu.

Predvodnik švedske borbe protiv pandemije, donedavno malo poznati javni službenik i epidemiolog, Anders Tegnell sada po publicitetu konkurira premijeru, a on dovodi u pitanje učinkovitost ograničenja kretanja tijekom duljeg razdoblja.  

- Važno je imati politiku koja je održiva tijekom duljeg razdoblja, što znači ostati kod kuće ako ste bolesni i to je naša poruka, rekao je Tegnell koji dobiva i prijetnje i poruke podrške za svoje upravljanje krizom.

- Zatvaranje ljude u kuće neće dugoročno biti uspješno, rekao je. - Prije ili poslije ljudi će ionako izaći.