Dronovi Hrvatske vojske pomažu u utvrđivanju štete nakon potresa

I gotovo dva tjedna nakon strašnog potresa u Zagrebu - još se utvrđuje šteta. Grad je iz zraka danima dronovima snimala Hrvatska vojska - sate videomaterijala usporedili su sa satelitskim snimkama prije potresa i sve složili u najdetaljniji prikaz Zagreba iz zraka - nakon potresa.

- Preklapanjem sloja oštećenih zgrada i adresnog modela možemo vrlo lako dobiti prostorni pregled, znači prostorni katalog svih oštećenja u Gradu Zagrebu, kaže za HRT-ov Dnevnik natporučnik Filip Poljak s Odsjeka GEOINT, Obavještajna pukovnija.A to znači da je na ovoj karti moguća šetnja po svim krovovima u gradu, označenim ulicama i kućnim brojevima - ona ne može poslužiti za procjenu štete, ali će mnogim službama dobro doći kao pomagalo. Mogu klasificirati oštećenja kao opasnija i manje opasna te prema tome reagirati.

- Sam prikaz na kraju izgleda dosta intuitivno, to je nekakav prikaz kao u google kartama, znači imate satelitske snimke od prije i poslije i imate adresni model, vidite ulice, kućne brojeve, orise zgrada i nova oštećenja, kaže Poljak.

Da bi ovaj prikaz nastao, dronovi su letjeli satima, snimili su više od 200 GB materijala, a u analitici su bez prestanka radili tri dana i tri noći kako bi dobili ovakav proizvod.

- Izviđanje iz zraka zasigurno je jedna od disciplina koje HV ustupa na korist zajednici i građanima. Sustavi koje mi imamo su moderni sustavi, dobri i novi sustavi. Mogu čak reći da je to u ovom trenutku, kada su u pitanju multirotori i dronovi tzv., čak i vrh tehnologije, kaže bojnik Mario Maslov, zapovjednik Vojno-obavještajne satnije Gardijske oklopno-mehanizirane brigade.

Ta tehnologija i sposobnost naše vojske pomogle su u otkrivanju mnogih opasnosti koje prijete s krovova, a nisu vidljive sa zemlje.