Stigli avioni s hrvatskim državljanima

Večeras su se u Hrvatsku počeli vraćati naši državljani koji zbog pandemije to nisu mogli sami učiniti. Kući se vraćaju posebnim letovima Croatia Airlinesa iz Rima, Lisabona, Madrida i Stockholma.

Riječ je o našim studentima koji su bili na fakultetskoj razmjeni te poslovnim ljudima i turistima koji dosad nisu mogli napustiti gradove u kojima ih je zatekla pandemija izazvana koronavirusom. Uz hrvatske građane, tu je i nekoliko državljana susjednih zemalja. Prvi su zrakoplovi stigli već oko 20 sati. U zračnoj luci, prema propisima, dočekuju ih epidemiolog, granični sanitarni inspektor i granična policija. Posebna su pravila uspostavljena i za samo putovanje avionom. - I svaka osoba će biti profilirana od strane epidemoiologa i graničnog inspektora da se utvrdi da li ima simptome, da li je bila u kontaktu s nekim tko je eventualno pozitivan, da li je boravila u područjima gdje je visoka incidencija i od svih će se uzeti detaljni podaci o njihovim boravištima u Hrvatskoj i svi će se staviti u samoizolaciju. Oni koji napuštaju RH, čuli ste da ima i drugih građana, će biti prepraćeni do granice od strane policije.  Dakle naši građani, ukoliko se za nekog utvrdi da ima simptome taj će odmah ići u izolaciju u bolnicu i provest će se na njemu test a ostali idu u samoizolaciju uz aktivni nadzor epidemiologa, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

- Oni koji neće imat maske dobit će ih pri ukrcaju u zrakopov a na samom zrakoplovu su kompletno operativne procedure prilagođene mjerama koje su uvedene u smislu da će posada bit u zaštitnim odjelima, sa zaštitnim maskama, nećemo posluživati piće i hrana omogućit će se i odstojanje putnika rasporedom njihovnim u kabini, objasnio je Slaven Žabo, direktor Komercijalnih poslova Croatia Airlinesa.


U Zadar sutra stiže katamaran iz Ancone s hrvatskim državljanima koji su radili u Italiji.

- Svakog od njih ćemo anketirati. Ukoliko budu imali uvjete za samoizolaciju idu kući a ako ne, u organiziranu karantenu, rekao je epidemiolog Alen Medić.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da je organizirana repatrijacija hrvatskih građana iz Portugala, Švedske, Španjolske i Italije. Radi se o 155 građana, dodaje i napominje da će sutra katamaranom doći i oko 190 građana iz Ancone.
Od izbijanja krize koronavirusa repatrirano je 893 Hrvata, a ovog vikenda će ih se još stotine vratiti u Hrvatsku, rekao je šef hrvatske diplomacije Grlić Radman.

Ukupno 155 putnika, većinom Hrvata i nekoliko državljana Slovenije, BiH i Crne Gore dolaze u subotu navečer izvanrednim komercijalnim repatrijacijskim letovima Croatia Airlinesa iz Portugala, Španjolske, Italije i Švedske u Zagreb, rekao je ispred MVEP-a resorni ministar.

MVEP je putnicima poslao zaštitne maske i rukavice, a na letu će morati poštivati pravilo socijalne distance. U zračnoj luci će ih pregledati i odrediti tko treba u karantenu ili samoizolaciju, dodao je hrvatski ministar.

- To je ustavna obveza, moja profesionalna i ljudska dužnost kao i mojih kolega i hrvatske vlade. Na nama je osigurati repatrijaciju hrvatskih državljana, kaže Grlić Radman.

U nedjelju pristiže katamaran iz Ancone u Zadar s još 37 Hrvata te šest autobusa iz Tirola s njih više od stotinu.

- Onog trenutka kad se nađu na granici RH podliježu mjerama Nacionalnog stožera. Tu prije svega mislim na hrvatsku graničnu policiju, sanitarnu inspekciju i epidemiologe koji će utvrditi koje su kategorije za karantenu, samoizolaciju, oni će izdavati ta rješenja, kaže Grlić Radman.
Grlić Radman kaže da su im u dosadašnjim repatrijacijama pomogle vlade Slovenije, Mađarske, Austrije i Italije.

- Upravo je ova situacija pokazala koliko smo solidarni i koliko možemo zajedno učiniti. Kad djelujete sami, ne možete puno napraviti nego morate to činiti u suradnji s drugima, kaže ministar zemlje predsjedateljice Vijećem EU-a.

- Kad prođe ova kriza, onda ćemo se pitati kako smo se ponašali, ne samo kao članica EU-a, već i kao ljudi.

Dosad je repatrirano 893 Hrvata, od kojih 564 iz trećih zemalja. Repatrirani su hrvatski državljani iz Indije, Dubaija, Maroka,16 Hrvata iz Perua i drugih zemalja, rekao je Grlić Radman.

Prošli tjedan je iz Tirola autobusom vraćeno 13 Hrvata, a sinoć ih je jednak broj stigao u konvoju šest automobila, dodao je ministar.