Znanstvenici diljem svijeta udruženi u borbi protiv Covida-19

Gošća emisije Dobro jutro Hrvatska je bila suvoditeljica hrvatskog Cochrana dr.sc. Tina Poklepović Peričić. Koja je njihova uloga u svijetu znanosti i u borbi protiv Covida-19.

Cochran je neprofitna organizacija koja okuplja znanstvenike, zdravstvene radnike ali i pacijente jer je i njihov glas izuzetno važan. Svjetska je to organizacija koja okuplja preko 50 tisuća članova diljem svijeta.

- Na važna medicinska pitanja Cochran pokušava odgovoriti tako što prvo pronalazi sve informacije, sve studije koje su ikad provedene na tom području, procjenjuje vjerodostojnost tih studija i na kraju daje jednu zbirnu, statističku procjenu o pouzdanosti u te rezultate, tj dokaze, objasnila je Poklepović Perić.

Sada rade na studijama vezane uz Covid-19.

- Objavili smo jedan sustavni pregled gdje smo uključili 61 studiju i preko 56 tisuća pacijenata, uglavnom iz Kine. Sada smo uložili velike napore i mobilizirao sve svoje članstvo, rekla je.

Pokušavaju sakupiti sve informacije vezane u Covid-19 i dati brze odgovore.

Konkretni rezultati se očekuju idući tjedan. Istraživali su karantenu, samoizolaciju, djelovanje nekih lijekova na bolest.

- Kolege iz Austrije, koje predvode tim, uskoro će izaći s veoma bitnim informacijama o učinkovitosti karantene i štetnosti ibuprofena u liječenju ove bolesti,  objasnila je.

- Cijeli svijet je u istoj situaciji, ali se zajedno udružujemo da to riješimo. Rješenje će doći, a do tada moramo biti strpljivi i disciplinirani, rekla je Poklepović Perić.