Papa Franjo pozvao ljude da budu velikodušni i pomognu u doba koronavirusa

Papa Franjo u petak je u posebnoj video poruci pozvao ljude diljem svijeta da ne izgube vjeru i utješe jedni druge za vrijeme pandemije koronavirusa.

Želio je uoči Velikog tjedna, kako je rekao na taj način, ući u svaki dom, izraziti blizinu i razgovarati s ljudima u ovom razdoblju teškoća i patnje. Zamišljam vas u svojim obiteljima, dok živite neobičan život kako biste izbjegli zaraze, rekao je, i pozvao ih da ne izgube vjeru te utješe jedni druge za vrijeme pandemije koronavirusa.

- Ovo je težak trenutak za sve nas. Za mnoge vrlo težak. Znam to pa kroz ove riječi želim izraziti privrženost i bliskost sa svima vama. Pozivam vas da najbolje iskoriste ovo vrijeme tako da budete velikodušni i pomognete potrebitima, makar da se obratite najusamljenijima na društvenim mrežama ili ih nazovete. Veliki tjedan slavit ćemo na zaista neobičan način. No, to je nada u bolja vremena u kojima mi sami možemo biti bolji i napokon oslobođeni od zla i ove pandemije. To je nada, a nada ne razočara i nije iluzija, rekao je papa Franjo.

- Iako smo izolirani, misli i duh mogu daleko ići s kreativnošću ljubavi", rekao je predvodnik 1,3 milijarde katolika na svijetu.

Spomenuo je starije, beskućnike, zatvorenike, ožalošćene obitelji, one koji se brinu da će ostati bez posla te "heroje" koji rade u bolnicama ili osiguravaju nužne usluge.

Papa Franjo (83) ne pojavljuje se u javnosti zbog pandemije i vodit će misna slavlja za Uskrs sljedeći tjedan bez nazočnosti vjernika, što je bez presedana u modernom dobu.