U Hrvatskoj 47 novooboljelih, upozorenja da se unatoč lijepom vremenu ostane doma

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj imamo 47 novih COVID-19 pozitivnih bolesnika. Ukupno se radi o 1126 bolesnika, izvijestio je na početku subotnje konferencije za medije Stožera civilne zaštite ministar zdravstva Vili Beroš.

- Učinjeno je 9833 testiranja, a u zadnja 24 sata 583. Nažalost, imamo četiri preminule osobe u KBC Osijek. Radi se o osobama starije životne dobi, i svi su bili kronični bolesnici. Imamo ukupno 12 preminulih. Na respiratoru imamo 39 osoba, a oporavljenih je 119, što je 27 više nego jučer, kaže ministar.

- Jasno je epidemiološki da su sljedeća dva i pol do tri tjedna kritično razdoblje koje će odrediti našu sudbinu. Budimo odgovorni, poštujemo mjere, one su tu s vrlo jasnim razlogom. Ako ćemo poštivati, možemo prebroditi ovu ugrozu, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Do 11 sati u subotu izdano je 382.191 propusnica, većinom od strane poslodavaca, a odbijeno je 9.625 zahtjeva, izvijestio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

- Što se tiče samoizolacije, evidentirano je 1.083 kršenja. Postoje pojedinci koji krše mjere samoizolacije, te ugrožavaju sebe, svoje obitelji te druge građane.

Rečeno je da se jedan manji broj ljudi liječi u kućnim uvjetima.

- Oni koji nemaju simptome, ili imaju blage simptome, a imaju uvjeta za samoizolaciju, za njih preporučujemo da se liječe kod kuće. Najveći je broj u Zagrebu, a u ostalim županijama je to manje, izvijestio je čelnik HZJZ-a Krunoslav Capak.  
Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić rekla je da je kod njih najmlađa osoba na respiratoru 1974. godište ili nešto starije.

- Imamo četiri osobe srednje do mlađe osobe, svi imaju neki komorbiditet ili dijelom i pretilost. Kod većine onih na respiratoru jest da imaju neki dodatno rizični faktor. Upozoravamo rizične grupe da se čuvaju da ne bi završili u tako teškom stanju.

Davor Božinović je govorio o povratku državljana letovima Croatia Airlinesa iz Rima. Kaže da je na listi, koja bi trebala biti konačna do kraja dana, za sada 28 hrvatskih državljana i 5 Slovenaca.

Što se tiče leta Zagreb-Lisabon-Madrid-Zagreb, za sada su na letu 43 osobe.

Zagreb-Stockholm-Zagreb je za sada 31 osoba na listi.

- Što se tiče nedjelje, imamo najavu da će oko 21 sat na Breganu stići autobusi sa 118 hrvatskih državljana. Što se tiče katamarana Ancona-Zadar, u nedjelju oko 18.30 dolazi 20 hrvatskih državljana, za sada te 14 državljana Crne Gore.- Svaka osoba koja dođe bit će profilirana od strane epidemiologa i graničnog inspektora ima li simptome. Provjerit će se je li osoba bila u kontaktu s nekim tko je bio pozitivan. Je li neka osoba boravila u području gdje je visoka incidencija. Svi će se staviti u samoizolaciju. Oni koji napuštaju RH bit će prepraćeni do granice od strane policije. Uglavnom ako netko nema simptome, ide kući, ističe Krunoslav Capak dodajući da za razliku od Slovenije, u Hrvatskoj nema zaraženih u domovima za starije i nemoćne.

- Mi smo rano uveli mjere, a onda ih još i pojačali. Na terenu se domovi pridržavaju mjera i za sada nemamo proboja bolesti u domove za starije.

Krunoslav Capak dodaje da se poboljšava vrijeme i da to ljude vabi van, ali upozorava da su sljedeći tjedni kritični za epidemiološku situaciju i broj bolesnih. Pozivamo građane da ostanu doma. Tjelesna aktivnost je jako važna, ali se može odgoditi jer imamo prijetnju infekcije. Pozivamo sve da ostanemo u kući. Često se čujem s gospodinom Vakulom oko vremena jer je to jako važno za ponašanje i za poruke koje šaljemo. Jučer mi je poslao jedan stih: "Zaboravimo na avanture, čuvajmo se za zdravije ure". Kada prođe ova bolest bit će vremena za tjelesnu aktivnost, šetnje, sunčanje i sve ostalo što obavljamo vani.

- Bez obzira na lijepo vrijeme, ostanite doma koliko je god to moguće. Mi smo u epidemiji, a samo zbog toga što se velika većina građana ponaša u skladu s naputcima imamo kontrabilnu epidemiološku situaciju. Nemojte dopustiti da nam izmakne iz kontrole. Pozivam, poglavito mlade, da se suzdrže od izlazaka ovih nekoliko tjedana koji su nam kritični, a kako bi krivulja mogla krenuti prema dolje, a onda s time i popuštanje mjera, istaknuo je za kraj ministar Božinović.