Montirana pomoćna dizalica ispred Zagrebačke katedrale

Nastavlja se raščišćavanje zgrada oštećenih u razornom potresu koji je prije malo manje od dva tjedna pogodio Zagreb. Uklonit će se i dio sjevernog tornja katedrale.

Pred katedralom je montirana pomoćna dizalica, a u idućih nekoliko dana trebala bi doći i ona glavna koja će zapravo i ukloniti sjeverni toranj.

Ono što će napraviti pomoćna dizalica je da će radnike u čeličnoj košari podignuti do vrha sjevernog tornja kako bi se vidjela oštećenja i kako bi se odlučilo kako će izgledati proces uklanjanja.

Dok se iščekuje ova jedinstvena sanacija, kakva do sada nije viđena u Republici Hrvatskoj.

Danima su tu volonteri koji su svoje usluge stavili na raspolaganje. Radi se o nekolicini profesionalaca, speleologa, alpinista koji se ne boje visina.

Kažu da sve rade iz ljubavi prema gradu Zagrebu.

-Imali smo dva krana, firme koje imaju kranove su se javile, čak je jedna odmah od ponedjeljka stavila, na vlastit trošak, jedan na raspolaganje. Za ovaj posao kran je najbitniji i on može najviše posla u jednom danu obaviti, rekao je Igor Kranjec, alpinist i volonter.

- Akcije kao akcije ne pamtim. Ali nekoliko mailova ljudi koji su pisali da zahvale, to je pre dirljivo. Kako čovjek nađe vremena da složi jedan tako prekrasan, književni mail to je da ti srce stane i onda ga jedini možete proslijediti. Ne samo svom timu nego i drugima da im malo moral dignete i to je to, rekao je volonter Marko Dukši.