Volonteri za rad na visini

Sutra će biti dva tjedna od razornog potresa u Zagrebu. Šteta se još procjenjuje, a na ulicama i ruševnim zgradama saniraju se oštećenja ondje gdje je to moguće. Osim Hrvatske vojske, vatrogasaca i drugih hitnih službi, u tome su se posljednjih dana posebno istaknuli i alpinisti volonteri.

Stanari Medulićeve mogu odahnuti, dimnjake koji su ih ugrožavali - sanirali su volonteri.

- Oni su najbrži, odmah su reagirali! prošao je jedan dan od kad smo se čuli, kontaktirali poslali fotografije i već su ujutro došli- iznenadili su me, rekao je Silvio, stanar Medulićeve ulice.

Prije same sanacije upozoravaju stanare i provjeravaju u kojem je stanju krovište. 

- Da li je trulo možemo, li hodati po tome i da li se možemo negdje osigurati, kakve su grede i gdje možemo napraviti štand preko kojeg onda ide štrik, pokazuje Ivona Baniček, volonterka.

- Postupak može biti od klasičnih penjačkih tehnika koje su u nekakvoj građevini neprimjenjive, do baš nekih tehnika gdje se može iskoristiti dimnjak za osigurati se s užadi, govori Marko Dukši, volonter.

Na svakom krovu vreba nova opasnost.

- To su nevjerojatno neodržavana krovišta, gdje je opasno  pustiti tim da hodaju po tome. Ne želim da se netko strga ili slomi, a pokušavamo pomoći, naglašava Ivona.

- Ako se slučajno nešto dogodi, mi ostajemo visiti na štriku. S obzirom da smo mi navikli na brda, planine i špilje, usudio bi se reći da je tamo opasnost dosta veća, rekao je Marko.Opremu imaju svoju, a što nisu imali, skupili su od donacija. Lokacije im javljaju  građani, koji im šalju i zahvale.

- To je dirljivo kako čovjek uspije naći vremena da sroči tako dirljiv i prekrasan mail da čovjeku pamet stane i da ga morate proslijediti i ne samo svom timu nego i svima ostalima da malo moral dignete, govori Marko.

Skromno priznaju  - jedini im je cilj očistiti ruševine i grad učiniti sigurnijim.