Proslava Uskrsa kao nikada do sada

Najveći kršćanski blagdan, Uskrs, ove će se godine slaviti na način kao nikada do sada. U crkvama neće biti vjernika, a do njih će riječi s oltara stizati putem televizije, radija i drugih medija. Sutra, na Cvjetnicu, neće se mahati ni maslinovim ili palminim grančicama.

Pandemija bolesti COVID-19 utjecala je i na misna slavlja. Središnja misa održat će se u Župi Tijela Kristova u Novom Zagrebu.

Iako su vrata Crkvi diljem zemlje trenutno zatvorena, u nedjelju će upravo iz ove crkve misno slavlje predvoditi kardinal Josip Bozanić, ali bez vjernika.

Oni se pozivaju da ostanu u svojim kućama i u krugu obitelji prate misu u 10 sati, na prvom program Hrvatske televizije i radija.

- Mi ćemo ući u njihove domove. I moći će, zajedno s nama, biti u duhu i u molitvi te poslušati Muku Gospodnju, koja će biti pjevana iz naše Crkve, naglašava vlč. Ivica Reparinac, Župa Tijela Kristova.

Izostat će i tradicionalni blagoslov grančica.

- Ako u svojim kućama imamo nekakav cvijet ili u našim okućnicama ili nam je nadohvat ruke, onda ćemo ga postaviti negdje u domu, rekao je Borna Puškarić, predstojnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.

Vjernici poštuju sve mjere i prilagodili su se novonastaloj situaciji.

- Proslavit ćemo doma, uz cvijeće koje imamo i uz naravno, misu preko televizije, rekla je Karmela.

Iako su okolnosti potpuno drugačije, ono najvažnije neće izostati.

- Jača se obiteljsko zajedništvo, obiteljska molitva. Sve to je jedna prilika da možda i dublje zađemo u dubinu same stvarnosti, dubinu toga otajstva spasenja u Isusu Kristu, naglašava Mario Gerić, rektor Bogoslovnog sjemeništa u Rijeci.

Izmjene i u Velikom tjednu. Prema pastoralnim smjernicama kardinala Bozanića, odgađa se misa posvete ulja na Veliki četvrtak, a neće biti ni  obreda pranja nogu. U Velikom se tjednu odgađaju procesije, u slavlju Vazmenog bdjenja neće biti paljenja i blagoslova ognja, kao ni procesija. Na sam Uskrs jela se neće blagosloviti u crkvama nego se poziva nekoga od roditelja da nakon zajedničke molitve Oče naš, zazove Božji blagoslov.