Slovenija digla željeznu ogradu

Pogranično selo Mlini na Buzeštini, na samom sjeveru Istre, željeznim je vratima razdijeljeno na dva dijela. Vrata je na graničnu crtu postavila Slovenija, što je mještanima s hrvatske strane onemogućilo da pristupe svojim posjedima u toj republici.

Željezna vrata nasred sela Mlini zapriječila su put desecima mještana uz samu granicu istarskog sjevera. Oni su dosad svakodnevno obrađivali svoju zemlju na slovenskoj strani i svi, naravno, posjeduju pogranične propusnice.

- Mene politika ne interesira, mene interesira da ja, kao što sam išao do sada, da i dalje idem na svoje njive, govori Dario Ugrin iz Mlina.

Iako na upit HRT-a, postavljen slovenskoj strani, zbog čega je ovaj željezni portun postavljen tu baš sada i do kada će tu biti - nismo dobili odgovor, neslužbeno se govori da je to zbog migranata. A njih pak, kako mještani tvrde, ovdje nema već nekoliko godina.

Iz slovenske policije koja je, kako doznajemo, nazočila postavljanju vrata, potvrđuju jedino kako će se u ponedjeljak pronaći rješenje za mještane s hrvatske strane Mlina.

- Moram priznat da smo mi bili neugodno iznenađeni što je bez ikakve najave isprekidan život ljudi koji žive u ovoj dolini, no vjerujem da ćemo tijekom idućeg tjedna naći nekakvo rješenje da se ljudima omogući ionako otežan život uz granicu koji trpe već 20-ak godina, rekao je Siniša Žulić, gradonačelnik Buzeta.

Iz istarske policije javljaju da će mjerodavne službe obaviti izmjere kako bi se utvrdilo jesu li vrata uopće na graničnoj crti. Uz to, neke kuće koje su sada ostale na slovenskoj strani zapravo katastarski pripadaju Hrvatskoj.