Hrvatski državljani vraćaju se u zemlju

U Hrvatsku se i danas, iz više europskih zemalja, vraćaju naši državljani koji se zbog pandemije dosad nisu mogli vratiti. Zrakoplovima su počeli stizati još sinoć, a večeras su iz austrijskog Tirola, preko graničnog prijelaza Bregana, doputovali autobusima.

• Stigli avioni s hrvatskim državljanima 
Koronavirus - iz minute u minutu

Ukupno 118 hrvatskih državljana došlo je u 6 autobusa. Negdje oko 14 sati krenuli su iz Innsbrucka, oko 20 sati stigli su na Breganu. U  tijeku je pregled putnika, svaka osoba iz autobusa mora razgovarati s graničnim policajcem,  epidemiologom koji ga pregleda, uzima  bris i šalje ga na analizu, te s graničnim sanitarnim inspektorima. Osobe koje ne  pokazuju znakove bolesti odlaze u kućnu samoizolaciju, a ako među ovim  putnicima  bude osoba koje pokazuju znakove bolesti uzrokovane koronavirusom one odlaze u bolnicu, u izolaciju,  na dodatne pretrage, izvijestio je s Bregane naš reporter Boris Kanazir.
U zadarsku luku Gaženicu  večeras je uplovio Jadrolinijin katamaran Jelena koji je iz talijanske Ancone dovezao 36 putnika, među kojima 22 Hrvata.  Epidemiolozi su svima uzeli briseve i izmjerili temperaturu te ispisali rješenje o samoizolaciji.

Na trajektu koji je u 19.40 sati uplovio u zadarsku luku bilo je i 11 Crnogoraca, jedan državljanin Bosne i Hercegovine te dvoje putnika iz Italije i Francuske. Među hrvatskim državljanima putnici su iz Zadra, Rijeke, Splita i drugih dijelova zemlje, Talijan i Francuskinja ostat će na području Zadarske županije, a državljane Crne Gore i Bosne i Hercegovine policija će prepratiti do državne granice.

Putnike su u Gaženici dočekali načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Šime Vicković, epidemiolog Alan Medić i voditeljica ispostave Državnog inspektorata Iva Dunatov. Svim putnicima epidemiolozi su uzeli briseve i izmjerili temperaturu te ispisali rješenje o samoizolaciji.

-  Svih 22 hrvatskih državljanina stavljaju se u 14-dnevnu samoizolaciju. Oni se već sutra ujutro trebaju javiti izabranom liječniku, odnosno epidemiologu koji je nadležan za njihovo područje te će se staviti pod zdravstveni nadzor. Ako prekrše samoizolaciju, policija će Državnom inspektoratu o tome dostaviti izvješće. Strani državljani koji ostaju u Hrvatskoj bit će u karanteni, rekla je voditeljica ispostava Državnog inspektorata u Zadru Iva Dunatov.

Za crnogorske je državljane njihova zemlja organizirala prijevoz autobusom, a do granice će imati pratnju hrvatske policije.
Repatrijacijsku liniju katamaranom za povratak hrvatskih državljana iz talijanske luke Ancona osigurala je hrvatska Vlada.U koordinaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Vlada RH osigurala je repatrijacijsku liniju katamaranom "Jelena" iz flote nacionalnog linijskog prijevoznika Jadrolinije na relaciji Zadar-Ancona-Zadar. 

- Mjere su na brodu iz Italije rigorozne, posada je izolirana od putnika, imaju zaštitna odjela i maske. Katamaran "Jelena" ima 400 mjesta, tako da će putnici biti adekvatno raspoređeni, otkrio je nešto ranije za HRT Jasen Mesić veleposlanik RH u Italiji.

- Imat ćemo 36 putnika, s nama je i nešto putnika iz Crne Gore i BIH koji se vraćaju svojim kućama. Situacija je za sada dobra, imamo pomoć talijanskih vlasti, tako da vjerujem kako će ovo biti uspješna operacija pomoći našim građanima - otkrio je u telefonskom razgovoru  Jasen Mesić veleposlanik RH u Italiji.

Kazao je i kako dolazak katamarana bio otežan zbog bure, kao i da je to prvi brod nakon dugo vremena koji je stigao u Anconu.

Još sinoć su se u Hrvatsku počeli vraćati hrvatski državljani koji zbog pandemije to nisu mogli sami učiniti. Bila su organizirana tri leta za putnike iz Rima, Lisabona, Madrida i Stockholma.