Jučerašnji napad na jugoistoku Francuske ipak je teroristički čin

Počinitelj napada u kojem je u subotu ubijeno dvoje ljudi i ranjeno njih petero u mjestu Romans-sur-Isere, na jugoistoku Francuske, izbjeglica je iz Sudana i uhićen je pod sumnjom za teroristički napad i ubojstva povezana s terorističkim djelom.

U subotu je čovjek s terorističkim nakanama ubio dvoje i ranio petero ljudi, rekao je ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner.

Napadač je tijekom dana napao nožem nekoliko osoba u trgovini i na ulici prije nego li je uhićen, precizirao je ranije izvor blizak istrazi. 

U subotu navečer je francusko pravosuđe, odnosno nacionalno antiterorističko tužiteljstvo, otvorilo istragu zbog ubojstava povezanih s terorističkim činom.

Prvi elementi istrage o počinitelju napada pokazuju da je riječ o čovjeku sudanskog podrijetla, rođenom 1987. te upućuju na namjere narušavanja javnog reda uznemiravanjem ili terorom.

Prilikom pretresa njegova doma pronađeni su rukom pisani dokumenti s vjerskim konotacijama, u kojima se autor redaka posebno žali na život u zemlji nevjernika, navelo je tužiteljstvo.

Autor se navodno zove Abdallah A.-O. i 29. lipnja 2017. je dobio status izbjeglice, te je u srpnju iste godine dobio desetogodišnju dozvolu boravka u Francuskoj.

Počinitelj napada nepoznat je francuskoj i europskoj policiji.