Koronavirus u svijetu: Španjolska će produljiti izvanredno stanje

Prema posljednjih podacima objavljenima u nedjelju ujutro, a koji se konstantno ažuriraju, u svijetu imamo 1.205.801 osobu koja je oboljela od koronavirusa.

Od toga broja 247.961 ljudi je ozdravilo, a nažalost, 64.973 je preminulo.

Najviše je oboljelih u SAD-u, njih 311.637, a slijede Španjolska s nešto više od 130  te Italija s nešto više od 124 tisuće slučajeva.

Bolja situacija u Španjolskoj

U Španjolskoj su u nedjelju preminule 674 osobe, što je najmanji broj žrtava u jednom danu od početka izbijanja epidemije koronavirusa, od kada je život izgubilo 12.418 osoba.

Prethodnih osam dana umiralo je dnevno više od 800 pacijenata.

Širenje koronavirusa posustalo je nakon što je 13. ožujka uvedeno izvanredno stanje kojim je 47 milijuna stanovnika zatvoreno u svojim domovima, a smiju izaći jedino u trgovine s hranom, ljekarne, kioske, bolnice, banke, benzinske crpke, te kako bi prošetali pse.

U nedjelju se inficiralo novih 6.023 osoba pa je broj oboljelih dosegnuo 130.759, priopćilo je ministarstvo zdravstva. To predstavlja 5 postotni rast u odnosu na dan ranije, što je najmanji dnevni rast broja oboljelih u Španjolskoj od izbijanja koronavirusa.

Produljenje izvanrednog stanja

Predsjednik španjolske vlade Pedro Sanchez zatražit će od parlamenta produljenje izvanrednog stanja do 26. travnja premda je širenje koronavirusa u toj zemlji posljednjih nekoliko dana usporeno.

U Francuskoj je jučer umrla 441 osoba zaražena koronavirusom.

Američki predsjednik Donald Trump poručio je da se SAD suočava s najteža dva tjedna pandemije.