Rad u vrijeme epidemije koronavirusa

Najveći heroji u ovom našem korona ratu zdravstveni su djelatnici i oni koji vode računa o sigurnosti građana. No, tu su i svi oni koji svakodnevno peku svježi kruh, slažu artikle na police, čiste ulice i skupljaju smeće, prevoze putnike na posao ili u bolnicu. Ovo je priča o njima.

Dio građana redovito odlazi na posao. Oni koji paze na naše zdravlje i sigurnost, ali i oni koji se, primjerice, brinu da se ne zatrpamo u smeću.

Na posao odlaze ujutro ne znajući hoće li se kući vratiti navečer ili možda - za 14 dana.

- Osjećaj da idete na posao gdje možete biti i životno ugroženi. Cijeli dan razmišljate hoćete li doći u kontakt, hoćete li ostati u samoizolaciji, govori Mario Macan, vozač hitne pomoći.

- S tim da doma imam kroničnog bolesnika. Više razmišljate o njemu nego o sebi, naglašava Mario.

I komunalni redari su na prvoj crti. Svaki dan obilaze grad i upozoravaju građane da drže propisani razmak.

- Strah naravno uvijek postoji. Tu smo među ljudima, krećemo se.S obzirom na situaciju s potresom nikad ne znaš što ti je iznad glave i što se može desiti, rekla je Kristina Pavković, komunalni redar.

Razmak, i sve ostale mjere, vrijede i za vožnju autobusom.

- Pazimo da imamo svu zaštitnu opremu koju smo dobili od poslodavca. Masku, rukavice dezinfekcijska sredstva, a i  autobusi se redovito dezinficiraju, ističe Josip Poljak, vozač autobusa.

A nakon posla čeka ih zadaća s djecom i briga o ostalim ukućanima.

- Oko pola 6 počinje i do 23 traje. Naporno je, ali bitno da imamo posao, istaknula je Sonja Županić, zamjenica voditelja pekarnice.

Želimo li da kriza zbog koronavirusa što prije prođe, gradske ulice bi do daljnjeg morale biti prazne.