U borbu protiv koronavirusa uključio se i IT sektor

U svijetu traje utrka za cjepivom protiv koronavirusa. Najveći svjetski umovi traže način kako pobijediti smrtonosni virus. Znanstvenici s jedanaest sveučilišta diljem svijeta udružili su se u vrlo zanimljiv projekt, u kojemu mogu sudjelovati svi koji imaju osobno računalo.

Kako bi bolje razumjeli bolest, znanstvenici je promatraju na molekularnoj razini, s pomoću složenih kompjutorskih simulacija. Izračuni na jednom računalu trajali bi stotinama godina, pa je prije dva desetljeća na sveučilištu Stanford pokrenut projekt Folding@home.

- Razvili smo algoritme kako bismo te goleme  jednadžbe razbili u male dijelove koji se mogu istodobno rješavati. U ovom projektu pozvali smo ljude da nam omoguće da dijelove izračuna preuzmu njihova osobna računala, rekao je Gregory R. Bowman, ravnatelj projekta, Odjel biokemije i molekularne biofizike Sveučilište Washington.

Uključiti se može svatko tko ima računalo, dovoljno je skinuti i pokrenuti aplikaciju.

- U korisničkom sučelju programa koji se preuzima s web stranice laboratorija korisnik može kontrolirati koji će dio računalne snage svog računala staviti na raspolaganje za potrebe tih analiza, objašnjava Dejan Škvorc, Zavod za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave, FER.

Do sada je sustav istraživao bolesti poput ebole, Alzheimerove bolesti i one koju uzrokuje virus zika. Okretanje ka koronavirusu pokrenulo je lavinu.

- Imali smo 30 tisuća volontera, što je za nas mnogo. U posljednja tri tjedna zbog interesa za koronavirus prijavilo nam se više od 700.000 novih dobrovoljaca i njihovih računala, kaže  Bowman.

Ovakvim pristupom štedi se i novac, jer znanstvenici ne moraju nabavljati skupa superračunala.

- Oni su se opredijelili umjesto nabavljanja vlastite računalne opreme za opciju da pozovu javnost otvorenu zajednicu korisnika da se oni sa svojim vlastitim osobnim računalima uključe i svoja ta vlastita računala stave na raspolaganje za obradu podataka, ističe Škvorc.

Nadaju se da će računalnim simulacijma dobiti širu sliku o tome kako se ponašaju membranske bjelančevine koronavirusa.

- Pomažemo usmjeriti klinička ispitivanja na molekule koje se lakše vežu za dijelove virusa, istaknuti modifikacije koje će lijek učiniti učinkovitim, kaže Bowman.

Poziv u pomoć odjeknuo je prije svega među gejmerima i lovcima na kriptovalute koji kod kuće imaju snažna računala. Pomažu u utrci s vremenom u nastojanju da posljedice pandemije budu što manje.