Vatrogasci pokazuju veliko srce

Protekla dva tjedna nisu stali ni zagrebački vatrogasci, kojima su u pomoć stigli kolege iz cijele zemlje. Od potresa su imali gotovo 2.600 intervencija na saniranju štete, što im je do sada bio godišnji prosjek.

Navikli na stres i neuobičajene situacije, intervenciju u potresu najmanje su očekivali. Njihov radni dan počinje uz sastanak u bazi, kratka priprema, a zatim se ide onima kojima je njihova pomoć najpotrebnija. 

Punih 14 dana obilaze krovove koji nisu sigurni, čiste ih od ostataka, hodaju po rubovima. Najopasniji su, kažu, dimnjaci, znaju da je problem s njih 8000.

- Pred nama je još dug put, ali sam da se nikom ništa ne dogodi, a krovovi će se napraviti, smatra Damir Ljubić, JVP Zagreb.

- Znači, radimo spašavanje iz ruševina već 10 godina, na žalost, dogodilo se nama, našem gradu, kaže Srećko Tatar, DVD Kupinečki Kraljevec.

Uložili su, i još ulažu, nadljudske napore kako bi stigli na svaku intervenciju. Blokirane ulice, dizalice na sve strane, svi rade do granice izdržljivosti. U ovakvim situacijama potreban je poseban oprez.

- U dimnjaku je problem, po sredini je pukao i odvojio se na dva dijela što prijeti opasnost od pada na prolaznike i automobile, objašnjava Josip Vađič, voditelj vatrogasne grupe JVP Zagreb.

Skida se cigla po cigla, ništa se ne prepušta slučaju. Vatrogasci su opet pokazali solidarnost i veliko srce - udružila se Hrvatska, mnogi su Zagrebu priskočili u pomoć.

- Ako treba 15 dana ostat raditi, tu smo, jedni drugima za pomoć, ističe Krunoslav Cvetinović, JVP Split.

- Bilo je ovih dana svakakvih vremenskih prilika i neprilika. Od vjetra, kiše, u jednom trenutku snijega, visoke temperature niske, ali tu smo moramo odraditi svoj dio posla, kaže Vađič.

A posla će itekako biti, pred njima je još barem 300 tinjak dojava koje moraju riješiti. Glavni zapovjednik kaže, u svemu ovome imali smo sreće u nesreći.

- Mislim da nije bilo korone da bi imali stotine mrtvih i da je potres bio 10% jači. Mislim da grad kakav znamo da bi prestao postojati. Mislim da smo bili na gornjoj granici preživljavanja, naglašava Siniša Jembrih, zapovjednik JVP Zagreb.

Pred njima je još mnogo posla, dok nastoje spasiti ono što se spasiti može, mole građane za još malo strpljenja.