Britanska kraljica obratila se naciji

U ovim teškim danima za Veliku Britaniju, kraljica Elizabeta druga obratila se naciji. Bilo je to njezino peto izvanredno obraćanje u 68 godina vladavine.

Pozvala je građane da budu disciplinirani i odlučni u suočavanju s pandemijom te da pokažu odlučnost svojih predaka i pokažu da su dostojni prošlih naraštaja. 93-godišnja kraljica obratila se iz dvorca Windsor gdje se nalazi sa svojim suprugom, princom Filipom.

Kraljica se obratila nekoliko sati nakon što su dužnosnici objavili da se u posljednja 24 sata broj umrlih od Covida-19 u Ujedinjenom Kraljevstvu povećao za 621 na 4934, uz očekivanje velikog broja smrtnih slučajeva idućeg tjedna.

Među onima koji su u samoizolaciji je i premijer Boris Johnson koji je bio pozitivan na testiranju na koronavirus, a sam kraljičin sin, 71-godišnji Charles, oporavio se nakon što je imao blage simptome bolesti.

Poput mnogih europskih država, Ujedinjeno Kraljevstvo je stalo. Ljudima je rečeno da ostanu u kućama osim u najnužnijim slučajevima, a ministar zdravstva Matt Hancock je najavio da bi se mogle uvesti i strože mjere za sprječavanje širenja bolesti ako će se sadašnje izigravati.

Obraćanje u nedjelju bilo je iznimno rijedak događaj jer se kraljica obično naciji obraća porukom na Božić.

Kako bi se izbjegla bilo kakva opasnost po kraljicu, obraćanje je snimljeno u velikoj prostoriji kako bi se osigurao razmak između nje i snimatelja koji je nosio masku i rukavicu i bio jedini nazočan.

Kraljica je rekla da je situacija podsjeća na njeno prvo obraćanje putem radija 1940., kada su ona i njena pokojna sestra Margaret iz Windsora govorile djeci evakuiranoj zbog bombardiranja Engleske u Drugom svjetskom ratu.

- Želim zahvaliti svima na prvoj liniji iz Nacionalne zdravstvene službe. Kao i svim njegovateljima i onima koji imaju ključnu ulogu i koji nesebično svakoga dana ispunjavaju svoje obaveze, izvan svojih domova, dok pomažu svima nama. Sigurna sam da će mi se nacija pridružiti u mišljenju da cijenimo ono što činite. I svaki sat vašeg teškog rada dovodi nas bliže povratku u normalnija vremena. Želim zahvaliti i svima vama koji ostajete kod kuće pomažući da zaštitimo one ranjive i poštedimo mnoge obitelji boli koju su već osjetili oni koji su izgubili svoje voljene. Zajedno se borimo s ovom bolešću i uvjeravam vas, ako ostanemo ujedinjeni i odlučni, svladat ćemo je.  Nadam se da će u godinama koje dolaze svatko moći biti ponosan na to kako je reagirao na ovaj izazov. A oni koji će doći poslije nas reći će da su Britanci ove generacije bili jednako jaki kao i bilo koje druge, poručila je kraljica Elizabeta druga.