Grlić Radman: Dosad je repatrirano 1172 hrvatskih državljana

Dosad je repatrirano 1172 hrvatskih državljana, rekao je jutros ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Koronavirus - epidemija iz minute u minutu
Sve o koronavirusu

Preko vikenda organizirana je združena akcija repatrijacije uz, kako je naglasio, veliki angažman diplomatsko konzularne službe.

- S jučerašnjim danom smo osigurali povratak 295 hrvatskih državljana. Ukupno smo dosad vratili 1172, rekao je Grlić Radman.

Što sa studentima iz SAD-a?

- Još uvijek, čini mi se, postoje komercijalni letovi do Londona. Imali smo slučaj prije tjedan gdje je mladić već bio uplatio kartu, interesirao se, kao navodno da bismo zatvorili komercijalne letove. Ne. Mi smo ga uputili da je sve u redu, ali da do Londona treba doći, a od Londona još imamo četiri puta tjedno letove do Londona, dakle, Croatia Airlines još uvijek ima komercijalne letove. Međutim, ovi koji su bili do Španjolske, Italije, to su izvanredni, mi tamo nemamo otvorenu liniju, rekao je Grlić Radman.

Na pitanje trebaju li Hrvati s hrvatskim državljanstvom i prebivalištem u BiH koji bi se željeli vratiti u BiH dvaput ići u karantenu Grlić Radman rekao je da oni u svakom slučaju idu u samoizolaciju te da se radi o procjeni epidemiologa na licu mjesta.

- Radi se anamneza, rekao je.

Poručio je da je njihova ustavna, profesionalna i ljudska obveza da skrbe i brinu o interesima Hrvata izvan države.

- Treba se malo strpiti, a ova situacija će sigurno proći vrlo brzo. Ja sam optimist i mislim da ćemo do ljeta prevladati ovu situaciju, rekao je Grlić Radman.

Govoreći o utjecaju koronavirusa na Europsku uniju i hrvatsko predsjedanje Grlić Radman je rekao da treba vidjeti kakve će ova situacija imati implikacije na zajedničku trgovinu i gospodarstvo.

- To su univerzalni problemi, ne samo hrvatski. To nas sve jako puno zabrinjava, a moramo imati jedinstvene odluke i zaštiti se, poručio je Grlić Radman.