Tigrica u njujorškom zoološkom vrtu pozitivna na koronavirus

Tigrica u njujorškom zoološkom vrtu, koja je suho kašljala, pozitivna je na novi koronavirus, objavile su američke vlasti.

Četverogodišnja malezijska tigrica Nadia u skupini je lavova i tigrova u Bronx Zoo-u kod kojih se razvio suhi kašalj, objavilo je Društvo za zaštitu divljih životinja koje upravlja zoološkim vrtom.Nije poznato kako virus pogađa druge životinjske vrste. Kod velikih je mačaka uočeno smanjenje apetita, no očekuje se da će se sve oporaviti, napisalo je društvo u priopćenju.

- Pretpostavljamo da ju je zarazio netko tko se brinuo za nju. Nitko tko radi sa životinjama nije bolestan, ali, kao što znate, kod mnogih ljudi bolest se ne razvije, a politika je zoološkog vrta da oboljeli ne smiju blizu životinja. Nitko tko se brine za velike mačke nije za sada bio pozitivan na koronavirus, objasnio je Paul Calle, glavni veterinar Bronx ZOO-a.

Tigrica je počela pokazivati znakove respiratorne bolesti najvjerojatnije nakon što je bila izložena zaraženom zaposleniku vrta koji nije imao simptoma bolesti, objavilo je u priopćenju američko ministarstvo poljoprivrede (USDA).

Prema ministarstvu to je prvi slučaj da se kod tigra pojavio Covid-19. Zoološki vrt zatvoren je od polovice ožujka a prvi je tigar razvio simptome 27. ožujka.

Nema dokaza da životinje mogu zaraziti ljude novim koronavirusom, navodi USDA no ističe ljude koji imaju simptome Covida-19 trebaju ograničiti kontakte s kućnim ljubimcima i drugim životinjama.

Testiranje je pokazalo da je Nadia pozitivna na virus nakon što je počela suho kašljati i očekuje se njezin oporavak. Ukupno je šest tigrova razvilo simptome Covida-19, piše CNN.

Nijedna druga životinja u zoološkom vrtu nema simptome te bolesti.