Voditelj Predstavništva EK: Lažne vijesti sponzoriraju globalne sile izvan EU

Nalazimo se u situaciji bez presedana, poručio je jutros Ognian Zlatev, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj,  govoreći u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska o pandemiji koronavirusa i europskom odgovoru na nju.

Koronavirus - iz minute u minutu
Sve o koronavirusu

- Ovakvu pandemiju nismo imali u modernoj povijesti Europe. Iz tog razloga moguće je da su se pojavili kritički glasovi koji su propitivali zašto na samom početku nije bilo dovoljnih mjera zaštite. Bez obzira na to Europska komisija i europski vođe sad iznalaze niz mjera u pet područja i na taj način nadoknađuju propušteno, rekao je Zlatev.

Prvi set mjera, naveo je, pomaže ljudima na području njihova zdravlja, drugi se odnosi na granice, treći je isključivo usmjeren na gospodarstvo, četvrti na potporu istraživanju za pronalazak cjepiva, a peto područje je borba protiv dezinformacija i lažnih vijesti. Vezano za posljednju točku, dodao je Zlatev, EK pregovara s najvećim internetskim platformama te su već uspostavili nekoliko sporazuma s Facebookom i Googleom. Zlatev je rekao da lažne vijesti sponzoriraju globalne sile izvan Europske unije.

Zlatev je naglasio važnost europske solidarnosti poručivši da je ova kriza i velika prilika za njezino iskazivanje.

- Glavna poruka je da se protiv ove krize možemo boriti kad smo zajedno, kad smo solidarni i djelujemo solidarno. Ovo je kriza ustvari postavila izazov za jednu od naših glavnih europskih vrijednosti, a to je solidarnost, rekao je Zlatev.

Zlatev je rekao da Europska unija pomaže i zemljama u okruženju, poput država zapadnog Balkana, jer su nam susjedi, ali i zato što ova kriza ne poznaje granice i ne možemo se izolirati.

Bugarin Zlatev rekao je i da je situacija u njegovoj zemlji slična kao u Hrvatskoj, ali su mjere nešto strože.