Sindikat zaposlenih u srednjim školama: I mi smo prva crta obrane

Iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama poručuju kako su i zaposleni u obrazovanju na prvoj crti bojišnice za budućnost Hrvatske, očekuju da to bude prepoznato te pozivaju da se zamisle "svi oni koji smatraju da zaposlenicima u obrazovanju baš sada treba kresati plaće".

U  ova teška vremena s pravom se svakodnevno ističu zaposleni u zdravstvu, policiji, civilnoj zaštiti, vojsci - kao prva crta obrane od koronavirusa i njihov je doprinos u ovoj situaciji neprocjenjiv, navode u priopćenju.

Dodaju međutim kako je istovremeno, sustav odgoja i obrazovanja u javnosti neopravdano zaboravljen i stavljen u drugi plan.

Bez iznimnog i gotovo cjelodnevnog napora nastavnika, nastava na daljinu bila bi samo dobra ideja. Rad u sustavu obrazovanja izuzetno je osjetljiv i puno kompleksniji u ovom kriznom razdoblju od "mirnodopskog", i to za sve sudionike u sustavu. Jednako kao kod izvođenja redovne nastave, priprema za održavanje nastave se ne vidi.

Izvođenje nastave na daljinu potpuna novina za sve

Izvođenje nastave na daljinu potpuna novina za sve sudionike u obrazovanju. Priprema za nove oblike nastave i komunikaciju na daljinu iziskuje puno veće napore. Iza svakog digitalnog sadržaja stoji rad nastavnika. Ovaj drugačiji i vrlo zahtjevan način rada, većina nastavnika prihvatila je kao novi izazov s kojim se uspješno nosi. Bez tog i takvog angažmana zaposlenih u obrazovanju, ova bi školska godina bila izgubljena, ističe Sindikat.

Gubitak školske godine producirao bi nesagledive štete našem društvu. Bez ove školske godine, imali bismo izgubljenu ne samo ovu, već i buduće generacije učenika i studenata. Usporili bismo sva pozitivna kretanja u obrazovanju i ugrozili budućnost.

Održavanjem nastave na daljinu održava se privid "normalnog" funkcioniranja društva, unatoč nezavidnoj situaciji. Izuzetno je važno ovu školsku godinu uspješno završiti, kako bi se svi procesi nesmetano nastavili, nakon što prestane opasnost za život i zdravlje.

U ispunjavanju tog cilja, važni su svi zaposlenici u odgoju i obrazovanju, jer naše ustanove moraju biti spremne normalno funkcionirati već idući dan nakon okončanja ove situacije, ističu u priopćenju koje potpisuje predsjednik tog sindikata Branimir Mihalinec uz poruku: "Ostajemo doma, ali ne prestajemo raditi!"