Plenković: Ide relaksacija mjera, ali po preporukama epidemiologa

Premijer Andrej Plenković održao je drugi sastanak/videokonferenciju s istaknutim hrvatskim znanstvenicima, stručnjacima za javno zdravstvo, molekularnim biolozima, epidemiolozima, infektolozima i virolozima, iz Hrvatske i inozemstva.

-
Koronavirus - iz minute u minutu   
- Plenković: U razdoblju smo koje zahtijeva zajedništvo, odgovornost, strpljivost   

Sastanak je trajao gotovo dva sata, a rezime je da je Hrvatska u ovoj fazi dobro reagirala, rekao je uvodno premijer Andrej Plenković.

Izvijestio je da su se na sastanku mogle čuti procjene znanstvenika da je Hrvatska imala dobru strategiju od samog početka, u usporedbi sa zemljama koje su mnogo bogatije od nas, imaju jaču istraživačku zajednicu, centre i zdravstvene sustave te u konačnici i više sredstava na raspolaganju.

- Poduzeli smo pravovremene mjere, poprilično restriktivne, koje su rezutirale poprilično sporim širenjem zaraze, imamo nažalost 16 preminulih, ali nisku stopu smrtnosti. Važno je da smo čuli procjene znanstvenika u usporedbi s drugim zemljama. Od kada smo prepoznali problem u Kini, reagirali smo dobro, rekao je.

- Tri su aspekta, da nastavimo s politikom koja neće dpvesti do bilo kakvog problema u zdravstvenom sustavu, u ovoj fazi moramo provoditi restriktivne mjere sukladno potrebama gospodarstva i vitalnih aktivnosti. Naš je cilj da relaksiranje mjera bude u skladu s epideomiološkim mjerama. Treći je dugoročni aspekt da razvijene zemlje ili pronađu lijek ili cjepivo. To je najbitnije, rekao je.

Pozivam još jednom na povjerenje i vlastima i stručnjacima i kada zajedno gledamo sve mjere možemo reći da smo zaokružili čitav paket, pred nama je da kao društvo budemo snažni i da se dalje držimo socijalne distance. Najveći rizik je unutar obitelji i zaraza se širi u obitelji, naveli su znanstvenici, rekao je. 

- Još jednom zahvaljujem svim stručnjacima i svima iz Stožera civilne zaštite. Što se tiče relaksiranja mjera, ići ćemo na relaksaciju ali na način da ćemo slijediti preporuke epidemiologa. Naši ljudi su ozbiljni i razumjeli su krizu. To je signal da Vlada dobro upravlja krizom i brine o građanima i to je poticaj da nastavimo ovako, dodaje.

Apelirao je da se građani ponašaju jednako odgovorno kao dosada iako je najavljeno toplije vrijeme što je izazov, da budu strpljivi i imaju povjerenje prema vlastima i stručnjacima, da se drže temeljne preporuke o socijalnoj distanci, jer su "samodisciplina i odgovornost ključne". Komentirao je i rezultate pojedinih anketa koje govore o rastu povjerenja građana prema vlastima.

- Ta vrsta povjerenja je signal da vlada pravilno upravlja ovom krizom i brine o interesu građana. Ne bih se upuštao u spekulacije o kalendaru, ali poručujem građanima da budu strpljivi. Razumijem sugrađane, posebice mlade, ali ako gledate koliko je zemalja to učinilo, taj tzv. lockdown, i mi smo učinili to jer štitimo život, ocijenio je.

Hoće li biti relaksiranja mjera prije Uskrsa, premijer odgovara - radimo u Vladi na formulaciji odluke koja će pokriti to pitanje. Ovo pitanje odnosi se na rad tržnica.

Prvi sastanak putem videokonferencije, a u kontekstu aktivnosti Vlade u suzbijanju širenja globalne pandemije novog koronavirusa SARSCoV-2 i bolesti COVID-19 koju uzrokuje, Plenković je s istaknutim hrvatskim znanstvenicima, stručnjacima za javno zdravstvo, molekularnim biolozima, epidemiolozima, infektolozima i virolozima, iz Hrvatske i inozemstva održao 25. ožujka.