Zagrebačka oporba želi sjednicu o posljedicama potresa

Oporba u zagrebačkoj Gradskoj skupštini u Staroj je gradskoj vijećnici na Markovu trgu predala zahtjev za sazivanje tematske sjednice o posljedicama i sanaciji posljedica potresa. Smatraju da, za razliku od nacionalnog, gradski stožer loše funkcionira te da i dva tjedna nakon potresa na brojna pitanja nije dobiven odgovor.


- Kad je došao ozbiljan problem, kad je grad, srce grada, stradalo u ovom potresu, gospodin gradonačelnik je pao kao kruška s drveta i raspao se te pokazao sve razmjere svoje nesposobnostil, rekla je Anka Mrak-Taritaš, gradska zastupnica GLAS-a.

- Nakon dva tjedna što se dogodio potres gradonačelnik uz svu građevinsku infrastrukturu koju ima nije uspio počistiti niti ulice, izjavio je Zvane Brumnić, gradski zastupnik SDP-a.

- Potpuno je neprihvatljivo bilo komuniciranje Milana Bandića što se i vidjelo u petak kada je cijeli grad odzvanjao zbog buke lonaca i zviždanja tražeći ostavku Milana Bandića, smatra Tomislav Tomašević, gradski zastupnik Zagreb je naš!.

Bandić: Nisam optužio građane da su krivi za potres

Zagrebački gradonačelnik poručuje da će se uskoro održati sjednica na kojoj će biti riječi o sanaciji posljedica potresa i o rebalansu proračuna. "I onda ćemo to kvalificirati u rebalansu proračuna za 2 tjedna. Sve k'o iz molitvenika i bez panike. Ovi sijači iluzija, prodavači magle, tko se nije snašao, tko se snašao, čarobna rješenja - to prepuštam drugima, koji nisu radili ništa konkretno, a kamoli u kriznoj situaciji", kazao je Milan Bandić na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Grada Zagreba.

Zagrebački gradonačelnik ustvrdio je i kako nikad nije okrivio građane za potres. "Nisam ja rekao da su građani sami krivi, nego da su krivi jer nisu ulagali u svoju imovinu. A na potres nismo mogli utjecati", izjavio je. Optužio je novinare za pogrešno prenošenje njegove izjave. Na tvrdnju novinarke da je svojom prijašnjom izjavom "opalio šamar građanima Zagreba" i pitanje zašto im se ne ispriča, Bandić je novinarki odgovorio da njoj "nema pomoći, upitao ju "zašto je nervozna", te je optužio za nekulturu i upadanje u riječ.

Upitan zašto tek dva tjedna nakon potresa i mjesec i pol dana nakon početka epidemije počinje svakodnevno održavati konferencije za medije Stožera civilne zaštite, te zašto je on preuzeo vodstvo, Bandić je odgovorio kako je to "zato što se moralo ustrojiti sve i vidjeti kako funkcionira".