U Osječko-baranjskoj dvoje novooboljelih, među njima djelatnik bolnice

U Osječko-baranjskoj županiji u protekla 24 sata dvije su osobe oboljele od koronavirusa od kojih je jedna djelatnik osječkog KBC-a, novih smrtnih slučajeva nema, a u epidemiji su do sada ukupno oboljele 94 osobe, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Koronavirus - epidemija iz minute u minutu
Sve o koronavirusu

Od posljedica koronavirusa u toj je županiji do sada preminulo pet osoba.
Epidemiolog županijskog Zavoda za javno zdravstvo Karlo Kožul rekao je na konferenciji  za novinare kako su od jučer testiranih 43 uzorka, dva bila pozitivna - u Osijeku i Drenju te su svi stavljeni pod nadzor.

U osječkom KBC-u pet osoba je i dalje na respiratoru, a među novopozitivnima je jedan medicinski djelatnik te bolnice, ali su svi njegovi kontakti obrađeni, pa je KBC i nadalje sigurna ustanova za liječenje pacijenata, poručio je Kožul.

Napomenuo je kako je u Županiji trenutno u samoizolaciji 452 osobe, od čega 24 nove u posljednja 24 sata.

Na upit zašto je koronavirus opasniji od virusa klasične gripe Kožul je kazao da je prošle godine od gripe u Županiji oboljelo 419 osoba, i jedna osoba je umrla, a ove je godine bilo 2580 oboljelih osoba i nije bilo umrlih. Gripa je poznata bolest, protiv gripe se cijepi i to s kvalitetnim cjepivom. Protiv gripe danas imamo i neke poznate lijekove, no možemo je relativno dobro suzbiti prije svega cijepljenjem, pojasno je Kožul.

Istaknuo je kako je virus Covid-19  nastao iz jednog respiratornog virusa na koji se nije obraćala dovoljna pozornost, ali rekombinacijom i mutacijom danas izaziva teške bolesti i posljedice. Upozorava  kako protiv Covida-19 znanost nije razvila neke posebne lijekove, a ni cjepivo, i zato se danas javljaju problemi, i propisuju već poznate mjere i preporuke.

Anušić: U roku od 24 sata pripremiti sve protokole da tržnica bude sigurna

Govoreći o početku rada otvorenih dijelova na tržnicama župan Ivan Anušić istaknuo je kako su lokalni stožeri dobili naputke da se u roku od 24 sata pripreme svi uvjeti i protokoli, u skladu s uputama epidemiološke službe, da tržnice budu sigurne za prodavače i kupce.

Planiramo da te tržnice budu potpuno spremne, kako bi u roku od 48 sati to sve mogli i realizirati. Ovo je informacija i svim našim OPG-ovima da se pripreme na povratak na svoje štandove na tržnici i prodaju svojih proizvoda, poručio je Anušić.

Osvrćući se na komentare na društvenim mrežama u kojima se govori se da su poduzete mjere prestroge Anušić je istaknuo kako u situaciji u kojoj se nalazimo treba gledati hoće li naš zdravstveni sustav izdržati eventualno veliko i ekspanzivno povećanje broja zaraženih.

Istaknuo je da bolnice i medicinsko osoblje uz velike napore do sada to uspijevaju izdržati, ali, i upozorio da ako se prekine s ovim mjerama, "imat ćemo golemu ekspanziju novozaraženih" i kao posljedicu urušavanje zdravstvenog sustava, kao što se dogodilo u Italiji.

Pozivam sve da se i dalje strogo pridržavamo propisanih preporuka i mjera, ograničimo na minimum socijalne kontakte, da nam se ne bi urušio zdravstveni sustav, institucije poput osječkog KBC-a ili našičke bolnice, koji neće moći kontrolirati eventualni veliki priliv pacijenata, a to nećemo dopustliti, poručio je župan Anušić.

Načelnik osječko-baranjske policije Ladislav Bece izvijestio je u kako je u protekla 24 sata policija zaprimila četiri dojave o kršenju samoizolacije što je potvrđeno u samo jednom slučaju na osječkom području.

Policija je samoinicijativno obišla 20 osoba kojima je određena samoizolacija i sve su zatečene na adresama prebivališta. Propusnice smo provjeravali kod 2148 osoba, a sedam nije imalo propusnice, rekao je Bece.