Đorđević: U ovoj situaciji ugroženo je mentalno zdravlje

U ovoj situaciji u kojoj se trenutno nalazimo ugroženo je mentalno zdravlje, rekao je psihijatar Veljko Đorđević, gostujući u emisiji Zajedno za zdravlje.

Koronavirus - epidemija iz minute u minutu
Sve o koronavirusu

- Ljudi najprije reagiraju akutnim stresom, a ako to predugo traje prelazi u kronični stres što je pogibeljno i po tjelesno i po psihološko zdravlje, a i po ponašanje čovjeka. Mentalni problemi će nastajati iz tjedna u tjedan sve više i više, a i nakon krize ćemo se s njima susretati, rekao je Đorđević, te dodao da će se nakon krize pojaviti i problemi sa boravkom na otovrenom, te čitav niz depresivnih reakcija.

Istaknuo je da su Vlada i Nacionalni stožer započeli nešto što je za pozdraviti i jedan od najboljih poteza Vlade i struke.
- Karantena je hrvatski izum i prva karantena bila je u Dubrovniku u doba kuge. Naš doajen Andrija Štampar, kad su harale razne zarazne bolesti uveo je čitav niz preventivnih programa - pranje ruku..., ali nažalost mi Štamparovu ideju nismo dugo godina slijedili pa smo počeli zaboravljati. Mislim da je ova kriza nešto što će nas promijeniti i vratit ćemo se civilizacijskim obrascima na koje smo kao potrošačko društvo zaboravili, rekao je.

Istaknuo je i da komunikacijski obrasci moraju biti čisti jer je komunikacija u medicini dvosmjerna ulica.

- Mi Hrvati smo skloni poslušati, pa brzo zaboraviti. Mi smo stvorili paniku prevencije da ne doživimo paniku epidemije. A panika epidemije znači brojati mrtve, zaražene, bolesne unutar svoje obitelji. Ovo što je Nacionalni stožer postigao je veliki uspjeh.

Austrija je poslala poruku svojim građanima da se pripreme na normalizaciju života.

- Mislim da i naša Vlada razmišlja o tome, već se priprema otvaranje tržnica pod određenim uvjetima, ali tako će slijediti i svi drugi. Bitno je da i dalje nastavimo paziti na sebe. Hrvatska se ovih nekoliko tjedana bitno promijenila u planiranju, razmišljanju, doživljavanju sebe..., ovo je prilika da svoj na svome uspije. Vratit ćemo se socijalnom i emotivnom kapitalu.