BiH: Umirovljenici u jurišu na banke, napokon dobili pravo izlaska

Ispred brojnih poslovnica banaka u Bosni i Hercegovini stvorile su se velike gužve, a u redovima, često bez preporučenog razmaka, stajali su deseci umirovljenika, kojima je nakon gotovo tri tjedna prvi put dopušten izlazak iz kuća.

Odlukom kriznog stožera Federacije BiH osobe starije od 65 godina, koje žive u tom entitetu, mogu ovoga tjedna izaći iz svojih kuća, ali samo u prijepodnevnim satima, i to isključivo kako bi podignuli mirovinu te eventualno otišli do trgovine.

Otkako je u BiH izbila epidemija, svi pripadnici te dobne skupine stavljeni su u svojevrsni kućni pritvor, što su vlasti obrazložile potrebom da se spriječi širenje zaraze među njima.
Lokalnim razinama vlasti pritom je prepušteno organizirati potporu starijim osobama, poput dostave hrane i lijekova, no to je funkcioniralo uz velike teškoće.

Privremena i djelomična suspenzija mjere potpune zabrane kretanja već prvog dana dovela je do pravog juriša umirovljenika na poslovnice banaka i bankomate.

Lokalni mediji javili su kako su u svim većim gradovima zabilježeni redovi u kojima se umirovljenici tiskaju ne bi li došli do svog novca. U nekim mjestima morala je intervenirati i policija kako bi uspostavila red.

Iako je u Federaciji BiH na snazi i odluka kojom je uvedeno obvezno nošenje maski pri kretanju na otvorenom prostoru, većina umirovljenika tu je mjeru bila prisiljena prekršiti jer prije uopće nisu bili u prilici nabaviti takvu zaštitnu opremu.

Umirovljenici ne smiju iskoristiti ovu priliku za šetnju

Pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez prije je pozvao umirovljenike da privremenu slobodu izlaska iz svoga doma ne iskoriste kao "priliku za šetnju", nego kako bi obavili najnužnije poslove i što prije se vratili kući.

Ostalima je uputio apel da ovog tjedna uopće ne izlaze iz kuća u prijepodnevnim satima.

- Pokušajmo ne izlaziti i omogućimo im (umirovljenicima) slobodu kretanja, kazao je Čerkez.

U RS sloboda izlaska na kapaljku

U Republici Srpskoj odlučili su se na strogo arbitriranje o tome kada se i tko može kretati na otvorenome. Ondje su odlučili dopustiti umirovljenicima da iz svoga doma izađu utorkom i petkom od 7 do 11 sati, a svima drugima zabranili da u tom razdoblju izlaze.

U BiH je do ponedjeljka potvrđeno više od 660 slučajeva zaraze te 27 smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom. Posljednji smrtni slučaj zabilježen je u Čapljini gdje je preminuo stariji muškac s potvrđenom infekcijom virusom SARS-CoV-2.