Otvoreno: Može li Hrvatska proizvoditi hranu za svoje potrebe?

Ovih dana, kako je najavljeno, otvorit će se tržnice, ali nakon što ispune stroge uvjete za rad u okolnostima epidemije. Je li to šansa za oporavak hrvatske poljoprivrede? Jedna od Vladinih mjera je i otkup voća i povrća te plasman na police trgovina.

Može li Hrvatska proizvoditi hranu za svoje potrebe - tema je o kojoj se razgovaralo u emisiji "Otvoreno", urednika i voditelja Damira Smrtića.

- Pripremamo tržnice na sljedeći iskorak, kako je i rečeno. Ja vjerujem da će hrvatski građani moći kupiti svježe, dobre, manje rizične hrvatske proizvode. Kako će to izgledati, pretpostavljam, na način kako to već i komuniciraju lokalni i nacionalni stožer: razmaci tri do pet metara, pleksiglasi i tako, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Za vijest da se sutra otvara tržnica u Samoboru na kojoj će OPG-ovi imati svoje kućice, ministrica je kazala:

- Ako su one specijalizirani, zatvoreni objekti kako je to dozvoljeno odlukom, onda mogu.

A što se drive-in tržnica tiče, kazala je da treba pričekati odluku kada bi i one mogle biti otvorene.

Voćari i povrćari se za sada snalaze putem on line aplikacija, dostavom u kuće i stanove. Kolike su zapravo štete toga?

- Štete su direktne, zato što su ljudi ipak navikli prodavati kroz tržnice. Čim su se one zatvorile, treba se u nekoliko dana priviknuti na novi sistem rada, rekao je predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara Vjekoslav Budanec i dodao:

- Mi smo kao Zajednica udruga hrvatskih povrćara već prije tri godine krenuli u jedan vid takve prodaje pa smo polako neke proizvođače, naše članove uvrstili u takvu platformu gdje se može vidjeti točno porijeklo robe. Kupac može doći do informacije gdje je ona proizvedena, na kojem OPG-u. I danas se to pokazalo kao jedna nova mogućnost, pogotovo u ovakvim situacijama kada se zatvore redoviti kanali prodaje kao što su tržnice i veletržnice.

Dio OPG-ova, čini se, ipak se nije snašao u on line prodaji.

- Zato što su to starije populacije, nisu svi toliko informatički pismeni, mobilni i snalažljivi, kazao je Budanec dodavši da je problem i što naši OPG-ovi nisu organizirani, nisu povezani međusobno u primjerice zadruge i proizvođačke organizacije.

Kako je pandemija utjecala na konzumaciju ribe, rekao je predsjednik udruge profesionalnih ribara "Ribarska solidarnost" Petar Baranović koji se u emisiju uključio iz Šibenika.

- Moram reći šokantno. Ova pandemija nas je zatekla generalno u jednom vrlo šarenom stanju, sektoru, od onih koji stoje dobro, o kojima je politika vodila računa u proteklih 10, 15 godina pa do stotina ribara, ja bih ih kolokvijalno nazvao OPG-ovi s plave brazde - koji su ionako anemični i slabi u poslovnim problemima ušli u ovu krizu, kazao je Baranović i dodao:

- Sam početak pandemije: šok - zatvorene ribarnice, obezglavljenost  da li ići na ribu, ili ne. Međutim iskomunicirali smo s upravom za ribarstvo, s resornim ministarstvom, dobivali smo relevantne informacije i nekako smo se zadnjih desetak dana prestrojili i čini mi se da se nešto počelo kotrljati i dešavati. A i same mjere koje su donesene mislim da bi mogle prilično amortizirati ovu situaciju.

Na gubitku - najviše cvjećari

Povratku tržnica vesele se i poljoprivrednici.

- Pozdravljam ovu odluku i moraju se vratiti tržnice. Mora se omogućiti našim domaćim poljoprivrednim proizvođačima da mogu plasirati svoje proizvode i to je dobar put, rekao je Mato Brlošić, zamjenik predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore koji se iz Osijeka uključio u emisiju.

Od svih poljoprivrednika, kazao je Brlošić, najviše do sada su izgubili cvjećari.

- Jer za proizvode koje su trebali plasirati u proteklih 20-ak dana kupnja je bila onemogućena i oni su te proizvode morali uništiti. Nakon njih slijede povrćari. Vidimo da se situacija popravlja, kazao je Brlošić i dodao:

- U ovom trenutku, isplata potpora u punom iznosu bi bila doista izuzetno velika pomoć poljoprivrednicima. Osobno ne znam zbog čega ona već nije isplaćena.

Zatraženo produljenje radnog vremena trgovina

- I trgovina i trgovački lanci su suočeni s ovom situacijom. Nitko od nas u svojoj karijeri, niti u duljem periodu nije doživio, ni proživio, ne daj Bog da se ponovi, komentirao je cijelu situaciju potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za trgovinu i financijske institucije Josip Zaher.

- Situacija sa snabdijevanjem je redovna. Opskrba funkcionira u ovako teškim uvjetima, dodao je Zaher. I napomenuo:

- Mi smo za ovo preduskrsno vrijeme zatražili od stožera produljenje radnog vremena do 19 ili 20 sati na traženje trgovačkih lanaca.

Što se tiče uvoza primjerice salate iz Italije u trgovačke lance i plasiranja na police naših trgovina, Zaher je rekao:

- Moram reći da sasvim sigurno svaki proizvod u bilo koji trgovački lanac u Hrvatskoj dolazi čist, dolazi sanitarno i fitopatološki pregledan. I upravo zbog toga je potrebno da OPG-ovi, da naša domaća proizvodnja bude sljediva. Ne mogu pojedinačno odraditi snabdijevanje trgovačkih lanaca, moramo raditi - da li na proizvođačkim organizacijama, da li na otkupnim stanicama, da li na zadrugama - dakle netko tko objedinjuje da bi taj plasirao na trgovačke police. Nijedan trgovački lanac nema ništa protiv domaće proizvodnje, dapače.

Ovo je samo dio razgovora, a što je još rečeno - poslušajte u videu.