Preminuo muškarac srednje dobi. Markotić: Nitko nije izuzet

U Hrvatskoj u proteklom 24-satnom razdoblju imamo 40 novih osoba pozitivnih na koronavirus, što znači da ukupno imamo 1222 bolesnika. Još jedan bolesnik je preminuo u Klinici za infektivne bolesti, a riječ je o muškarcu srednje životne dobi koji prije nije bio bolestan, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji Stožera civilne zaštite danas u 14 sati.

Koronavirus - epidemija iz minute u minutu
Sve o koronavirusu

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić rekla je, govoreći o osobi koja je preminula, da i mlađe osobe i one srednje dobi, čak i zdrave, mogu u određenim situacijama razviti težak klinički oblik te završiti na respiratoru, pa čak i sa smrtnim ishodom.

- To treba imati na pameti. Dakle, svi oni mlađe i srednje životne dobi moraju čuvati sebe, na prvom mjestu odgovornim ponašanjem, a onda i sve oko sebe. Dakle, nije nitko izuzet. Ono što je u statistici češće, nije sto posto, rekla je Markotić.

Koronavirus - epidemija iz minute u minutu
Sve o koronavirusu

36 je bolesnika na respiratoru, u Splitu dva manje nego jučer, rekao je Beroš.

- Ponosni smo na sve građane koji slušaju upute i čuvaju druge. No, moram vam reći da u ovoj infekciji ne spašavamo sami sebe, upravo spašavamo druge i tu je bit ove solidarnosti. Želim vam isto tako reći da su naši rezultati dobri, linija je i dalje linearna, međutim, ne smije biti mjesta za opuštanje. Ako želimo da ova ugroza traje kraće, moramo izdržati, moramo biti dosljedni i moramo se pridržavati mjera Stožera civilne zaštite, rekao je Beroš.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je ukupno izdano 565.221 propusnica, a odbijene su 16.673. Do 11 sati zaprimljeno je 100.000 zahtjeva velikih poslodavaca, a zbog velikog broja zahtjeva zamoljeni su da apeliraju na sve one koji imaju potrebu za unos do 250 zaposlenih da unesu samostalno kroz uslugu e-Pristupnice za poslodavce. Božinović je rekao da broj izdanih e-Propusnica jest velik, ali kako je činjenica da se stvara baza i rade na tome da se napravi struktura odbijenih zahtjeva kako bi se vidjelo koliko je, a sigurno ih ima, osoba koje imaju rješenje za samoizolaciju tražilo e-Propusnicu.

Govoreći o mogućnosti otvaranja tržnica, Božinović je rekao da je ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite održao videokonferenciju sa svim načelnicima županijskih stožera i dao upute za primjenu epidemioloških zahtjeva o otvorenim tržnicama, uključujući drive-in tržnice.

- U ovom trenutku lokalni stožeri zajedno s lokalnim epidemiološkim službama rade sve kako bi se pripremile tržnice za prihvat robe, odnosno za otvaranje u uvjetima epidemije. To, naravno, uključuje i, primjerice, zaštitare i druge koji će pratiti pridržavaju li se svi tih mjera. Kada dobijemo povratnu informaciju, a mislim da nije u pitanju jedan ili dva dana, važnije je da u taj sljedeći korak popuštanja krenemo pripravni kako ne bismo izazvali nova žarišta epidemije - kad dobijemo dodatne povratne informacije od svih stožera, onda bi odluka bila potpisana i objavljena, rekao je Božinović.

Odbacio je kritike Davora Bernardića rekavši da je šef SDP-a toliko lapsusa napravio u posljednje vrijeme da je to teško pratiti.

- Mislim da gospodin politizira preko mjere. Svi ovdje dajemo sve i nije tu bitna ni stranka ni politička opcija. Sve što bi bilo konstruktivno uvijek smo spremni razmotriti, ali politiziranje u ovoj situaciji nije dobrodošlo. I ako je od gospodina Bernardića, previše je, rekao je Božinović.

Božinović je rekao da pozivanje vjernika na okupljanje, unatoč svim sugestijama da se to ne čini, nije dobro, prije svega za zdravlje ljudi, te je zahvalio Hrvatskoj biskupskoj konferenciji koja je, kako je rekao, dala vrlo jasne upute, pa i na tragu onoga što je govorio Papa.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o pozitivnim informacijama o situaciji u Italiji i Španjolskoj, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da je svaka prognoza nezahvalna, ali da nema mnogo razloga za optimizam što se tiče Europe općenito.

- Što se tiče Italije, kod njih situacija blago stagnira, ali i dalje imaju velik broj oboljelih i umrlih. U nekim velikim zemljama Europe ti brojevi rastu mnogo više u ovome trenutku, a imamo u Skandinaviji također situaciju da brojevi rastu i, što se tiče stagnacije epidemije u Europi, mislim da o tome u ovom trenutku ne možemo govoriti. Što se tiče nas, mislim da se jako dobro držimo i da će s ovim brojem oboljelih, ako uspijemo to održati, vrlo brzo situacija biti povoljna, rekao je Capak.

Članovi Stožera upozorili su građane da se ne opuštaju unatoč lijepom vremenu. Markotić je rekla da su brojevi dobri, ali mogu postati mnogo lošiji, dok je Božinović rekao da su morali intervenirati u nekim trgovačkim centrima zbog dojava građana da se ondje skupilo previše ljudi.