Požar na Korčuli ponovno gase dva kanadera

U gašenju požara koji je zahvatio 200 hektara borove šume na području Smokvice na Korčuli jutros su ponovno angažirana dva protupožarna zrakoplova Canadair, izvijestila je Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ).

Trenutačno je na terenu 90 vatrogasaca s 27 vozila kojima su se danas pridružili 21 vatrogasac sa 7 vozila iz javnih vatrogasnih postrojbi Dubrovačko Primorje i Dubrovački vatrogasci te DVD Putnikovići.

- Gašenje ovog požara dodatno je otežavao jak vjetar. Situacija je danas bolja, najproblematičniji je sjeverni dio požarišta koji je u gustoj šumi i gdje se vatrogasci probijaju motornim pilama, kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Dodao je da je požar pod kontrolom i da je vjetar oslabio, ali kako pri gašenju dodatni izazov predstavljaju mjere uvedene zbog koronavirusa.

HVZ je ustvrdio da je ovaj požar posljedica neopreznog spaljivanja za vrijeme jakog vjetra, unatoč svim upozorenjima i savjetima koje šalju vatrogasne zajednice.

U HVZ-u podsjećaju da je jučer, osim na području Dubrovačko-neretvanske županije, zabilježen 61 požar raslinja u Šibensko-kninskoj, Zadarskoj, Karlovačkoj i Ličko-senjskoj županiji. U gašenju je sudjelovalo 260 vatrogasaca s 82 vozila, a ukupno je izgorjelo 450 hektara raslinja.

HVZ apelira na građane da biljni otpad kompostiraju, a ako se ipak odluče za spaljivanje, da o tome obavijeste mjerodavnu vatrogasnu postrojbu ili dobrovoljno vatrogasno društvo. Vatrogasci podsjećaju da se vatra ne smije paliti za vjetrovita vremena i sušnih razdoblja i u blizini miniranih i minski sumnjivih površina. Usto, biljni otpad se ne smije paliti u šumama, lovištima i parkovima, dok se istodobno ne smiju paliti velike količine raslinja. Osobe koje su koristile ložišta na otvorenome, dužne su kontrolirati izgaranje i ne smiju napuštati mjesto dok se vatra potpuno ne ugasi.

Vatrogasci ističu da su zbog epidemiološke situacije pojedine jedinice lokalne samouprave donijele odluke o potpunoj zabrani spaljivanja te je stoga važno da građani prate sve odluke koje se donose na području njihova grada, općine i županije.