Krvi uvijek treba, organiziraju se akcije

Ovaj tjedan u Šibensko-kninskoj županiji organiziraju se akcije darivanja krvi. Jer iako su u bolnicama opravdano zabranjeni posjeti, otkazane operacije i kontrolni pregledi, krv je uvijek nužna za liječenje i spašavanje života, podsjećaju iz šibenskoga Crvenoga križa.

Općepoznata preporuka je - ostanite doma. No, oni su imali valjan razlog zašto su ga kratkotrajno napustili.

- Odlučio sam se dati krv, evo taman mi je sad vrijeme i naravno, humani dio svega ovoga, redovni sam davaoc krvi tako da ko god može neka dođe, poštuju se pravila oko virusa, kazao je dobrovoljni darivatelj krvi Joso Belak.

- Već 20 godina dajem krv i tako, nema straha. A okolnosti kao okolnosti, krvi ipak treba, to je to, i to je moje mišljenje i pozivam i sve ostale koji mogu, koji se osjećaju, da nema straha, rekao je Goran Perica, dobrovoljni darivatelj krvi.

Jedino se treba oboružati strpljenjem jer zbog poštivanja svih preporučenih mjera, postupak je malo dulji.

- Sigurno će trajat malo duže, ali mi smo poduzeli sve mjere da se ova akcija može održati, naravno, s razmakom, trudit ćemo se da to bude što bolje, trajat će, ali evo, to je za jednu dobru, dobru stvar, naglasila je Lina Gregov iz Gradskog društva Crvenog križa Šibenik.

Nakon Šibenika, akcija se u srijedu organizira u Vodicama, a dan kasnije u Kninu.

- Krvi nam uvijek treba, darivanje krvi, dakle, ne smije biti kompromitirajuće jer uvijek se dogodi, posebice u ovim situacijama...Ali, evo ja sam zaista sretna jer vidim ovako velik broj ljudi koji se odazvao, dodala je Gregov.

Stoga se u Crvenom križu dobrom odazivu nadaju i u preostalim dvjema akcijama u županiji. Jer i preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite je da se akcije dobrovoljnog darivanja krvi i dalje održavaju, uz strogo pridržavanje svih propisanih mjera.