Pokaz: U jednom danu do 200 upita hrvatskih državljana u Britaniji

Velika Britanija postaje sve veće europsko žarište koronavirusa. Zaraženih je već više od 50 tisuća, preminulih više od 5.300. Zbog eksplozije pandemije naciji se sinoć obratila kraljica Elizabeta, tek peti put u svojoj 68-godišnjoj vladavini, a premijer Johnson, kojemu je zaraza virusom potvrđena prije deset dana, završio je u bolnici.

- Nema jasnog "plana B" ako Boris Johnson više ne bude mogao voditi zemlju

Hrvatski veleposlanik u Velikoj Britaniji Igor Pokaz gostovao je u Dnevniku HTV-a. Posljednje informacije su da je premijer Boris Johnson primljen zbog predostrožnosti i još uvijek može voditi Vladu, a dalje će javnost biti obaviještena sukladno stanju premijera, rekao je Pokaz.

- Kraljica se obratila jučer kako bi ohrabrila građane i da nastave s provođenjem ovih posebnih mjera koje je Vlada uvela prije dva tjedna. Na ulicama se vidi da te mjere daju rezultate jer je puno manje ljudi na ulicama iako je vikend bio lijep. Ovdje se vode rasprave o tome treba li policija i trebaju li mjere biti strože, međutim, Vlada je za sada odlučila da će zadržati ovaj smjer kojim ide, rekao je Pokaz.

Pristup je, dodaje, promijenjen drastično prije dva tjedna kada su uvedene mjere koje odgovaraju većini država koje su uvedene u većini država Europe. Bez obzira na to, među znanstvenicima još postoje različita mišljenja jesu li mjere adekvatne ili se trebalo ići s drugim pristupom kao što se odlučila Švedska.
- Rasprava se vodi i o tome koliko ove mjere mogu trajati, jer svakog dana britansko gospodarstvo gubi oko 2 milijarde funti što je za svaku državu ogroman gubitak. Sve češće se postavlja pitanje mogu li se mjere prevesti u svibanj i do kada gospodarstvo Velike Britanije može izdržati, a da šteta ne bude puno veća a da se održati zdravstveni sustav ovakvim kakav je, rekao je.

- Veleposlanstvo prima veliki broj poziva od naših građana. U jednom danu bude i do 200 upita. Ohrabrivali smo ih da se vrate u Hrvatsku dok je Croatia airlines imala redovne linije, posljednja je bila u subotu. Naš dojam je da je ipak velik broj građana odlučio ostati ovdje, dodaje.

Također smo zaduženi za nekoliko država u Africi gdje također pokušavamo pomoći građanima da se vrate, i do sada smo imali nekoliko uspješnih repatrijacija, istaknuo je Pokaz.