WHO: Nema crno-bijelog odgovora, ni srebrnog metka protiv pandemije

Pandemija COVID-19 i dalje teško utječe na obitelji, zajednice i narode širom svijeta, rekao+ je na današnjoj konferenciji Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Čelnik WHO-a istaknuo je da ako se maske nose, moraju se koristiti sigurno i praviln, te da da WHO ima upute o tome kako navući, skinuti i ukloniti maske. 

Koronavirus - epidemija iz minute u minutu
Sve o koronavirusu

- Ne postoji crni ili bijeli odgovor, niti srebrni metak. Samo maske ne mogu zaustaviti pandemiju COVID-19. Zemlje moraju nastaviti pronalaziti, ispitivati, izolirati i tretirati svaki slučaj i pratiti svaki kontakt, rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Međutim, ponavlja kako s maskom ili bez nje, ono što svi možemo učiniti da zaštitimo sebe i druge, jest držati distancu, prati ruke, kašljati ili kihati u područje unutrašnje strane lakta, te izbjegavati dirati lice.

Sutra se obilježava svjetski dan zdravlja. WHO ove godine odaje počast, kako navode, nevjerojatnom doprinosu svih zdravstvenih radnika, posebno medicinskih sestara i primalja.

Uz to, WHO je izvijestio da su se u borbi protiv COVID-19 pridružili i oni iz svijeta zabave. Među njima su Lady Gaga, te Hugh Evans, osnivač i izvršni direktor Global Citizen-a. Organizirat će virtualni globalni specijal pod nazivom "Jedan svijet: Zajedno kod kuće" u subotu, 18. travnja.

- Sada radimo s Lady Gagom i Global Citizenom da ovaj koncert učinimo još većim, virtualnim globalnim specijalom One World Together at Home, u subotu 18. travnja. Svi smo zajedno u ovome i samo zajedno možemo uspjeti, rekao je čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.