Božinović: Potrajat će sve dok medicina ne nađe rješenje

40 novooboljelih od koronavirusa u posljednja 24 sata, što je najmanji porast u posljednjih 17 dana. Broj zaraženih u Hrvatskoj popeo se tako na 1222. Nažalost, virus je odnio još jedan život, što je 16. žrtva u našoj zemlji.

Budući da linearni broj zaraženih pruža optimizam, iduća dva i pol tjedna su ključna. Složio se s time i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji se iz Zaprešića uključio u "Temu dana".

Koronavirus - epidemija iz minute u minutu
Sve o koronavirusu

- Ključno je zadržati taj linearni rast, ali kao što vidimo iz svakodnevice - to nije lako. Nije lako prije svega našim građanima, ali jednostavno u ovome trenutku nema drugog rješenja - ne u Hrvatskoj, ne u Europi - nema ga na svijetu: moramo ostati doma, moramo poštivati upute epidemiološke struke koja o tome najviše zna, kako bismo sačuvali prije svega naš zdravstveni sustav da bi u svakom trenutku bio spreman pružiti pomoć i intervenirati kod građana koji nažalost obolijevaju, kazao je Božinović.

O otvaranju tržnica

Što se najavljenog otvaranja tržnica tiče, Božinović je rekao da su razgovarali sa svim lokalnim odnosno županijskim stožerima da svatko na svom području organizira prije svega mjere zaštite sukladno uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Kada točno će to biti i u kojim gradovima, nije kazao.

- Nešto slično smo napravili onda kada su se otvorili zatvoreni dijelovi tržnica. Dakle, sigurnost građana na prvom mjestu, a onda se otvaraju mogućnosti prije svega za plasman domaćih poljoprivrednih proizvoda, međutim nećemo ništa učiniti ako to ne napravimo na jedan organiziran način i ako nam tržnice ili bilo koji drugi objekt postane potencijalno novo žarište širenja epidemije, dodao je Božinović.

Trenutno najbolja mjera zaštite, ponovio je, jest držati fizičko odstojanje jedni od drugih i održavati osobnu higijenu.

- To će potrajati sve dok medicina ne nađe rješenje: bilo u vidu cjepiva, bilo u vidu nekakvog lijeka koji će nam pomoći da se na globalnoj razini nosimo s ovom epidemijom, rekao je ministar Božinović.

O danas predstavljenom paketu od četiri zakona kojima se produljuje valjanost isprava - rok trajanja osobnih iskaznica i drugih dozvola i to na 30 dana od dana prestanka epidemije, Božinović je rekao:

- S obzirom na upite građana, s obzirom na to da neki i dalje dolaze - mi smo kao Vlada predložili Hrvatskom saboru, ja se nadam da će to sutra biti usvojeno, da 30 nakon proglašenja prestanka epidemije vrijede postojeći dokumenti. Jer samo se primjerice osobnih iskaznica na godišnjoj razini izda više od pola milijuna, 280 tisuća vozačkih dozvola. Možete samo zamisliti o kakvoj brojnosti kontakata se tu radi. Mislim stoga da je to jedna racionalna odluka u cilju zaštite pučanstva.

Premda se većina građana slaže da su mjere opravdane i izrečene na vrijeme, oporba - prvenstveno Davor Bernardić, ne misle tako. Prema njima, trebale su biti donesene i ranije.

- Teško je komentirati gospodina Bernardića, mislim da bi njemu najteže bilo komentirati samoga sebe. A što se tiče građana, mislim da vide da Vlada na čelu s premijerom i ekonomski tim, uključujući i ovaj tim koji vodi Nacionalni stožer civilne zaštite - ulažu sve svoje znanje, svu svoju energiju. Ako netko sve to politizira, ja mu tu ne mogu pomoći, rekao je Božinović.

Cijelo gostovanje ministra Božinovića poslušajte u videu.