Plenković: Izjava Bernardića promašena

Poslijepodne se sastalo predsjedništvo HDZ-a, a svi koji nisu mogli doći u Zagreb, sudjelovali su putem videoveze, među njima i mnogi čelnici županija koji na svojim područjima vode krizne stožere za borbu protiv pandemije. Nakon sjednice premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je kako je Hrvatska vlada među prvima prepoznala prijetnje i opasnost od epidemije koronavirusa u Kini, a izjavu predsjednika SDP-a Davora Bernardića ocijenio je promašenom.

- Mi smo mnogo puta kazali da smo bili među prvima koji su prepoznali prijetnje i opasnost od epidemije koronavirusa u Kini, već oko 9. siječnja. I to baš u mom uredu, zajedno s predstojnikom Ureda premijera, razgovarali smo o tome kakve bi posljedice mogli imati ukoliko se epidemija koja je krenula u Wuhanu proširi svijetom, kazao je Plenković. Istaknuo je i kako su sve reakcije koje su poduzeli - s aspekta zdravstvene sigurnosti građana, restriktivnih mjera koje su poduzete, ekonomskog paketa i sl, rezultirale činjenicom da pod kontrolom imamo brzinu širenja zaraze te nisku stopu smrtnosti.

Svima koji se vrate na posao 4000 kuna bez davanja

Plenković je rekao i da je ministru rada i mirovinskog sustava Josipu Aladroviću dao nalog da Hrvatski zavod za zapošljavanje napravi iskorake u odnosu na prvi gospodarski paket te će svi koji su dobili otkaz zbog reakcija poslodavaca tijekom ožujka, ako se vrate na posao, moći dobiti 4000 kuna i plaćena će im biti sva davanja koja država preuzima na sebe. Isto se odnosi i na mjeru koja se odnosi na ona društva gdje su radnici dijelom i vlasnici manje od 25 posto te na društva koja su u stečaju ili likvidaciji. Proširili smo opseg mjera i mislim da je to jako dobra i ispravna odluka, rekao je premijer.

Lažnom dilemom u javnoj raspravi nazvao je i forsiranje konflikta između privatnog i javnog sektora rekavši kako su sve mjere koje poduzimaju u interesu hrvatskih građana bez obzira gdje oni radili. Učinit ćemo sve, u bilo kojoj fazi upravljanja ovom krizom, da su mirovine neupitne, poručio je Plenković umirovljenicima. Vezano uz ostala prava zaposlenika krenut će u razgovor sa sindikatima. Vezano uz plaćanje režija rekao je kako po tom pitanju ima određenih pomaka s zagrebačkom Gradskom plinarom, a razgovarali su i s vodstvom HEP-a. Stoga će i te mjere kalibrirati kako bi išle na korist građana najviše što je moguće, poručio je.

Bernardić: Znali su, a nisu pravovremeno reagirali

Podsjetimo, predsjednik SDP-a Davor Bernardić kritizirao je način na koji se u Hrvatskoj provode testiranja na koronavirus tvrdeći da ih se radi premalo, te prozvao nadležne da su puno prije trebali uvesti stroge mjere zaštite. "Mene je prošli tjedan u Saboru šokirala izjava gospodina Bačića da je prvi pripremni sastanak za koronavirus u Vladi bio 9. siječnja. To samo pokazuje da su oni već tada znali što će se dogoditi, imali su te informacije i moje je pitanje na koje još nisam dobio dogovor, zašto nisu pravovremeno reagirali", kazao je Bernardić.

Bernardiću odgovorio i Božinović

- Kad je Vlada krenula i kad je osnovan krizni stožer Ministarstva zdravstva, kad je bio prvi slučaj potvrđen u Hrvatskoj Bernardić je rekao kako nema panike, da se to neće pretvoriti u veću epidemiju. Politiziranje u ovoj situaciji nije dobrodošlo i ako je i od gospodina Bernardića - previše je, odgovorio je na prozivke šefa SDP-a Davor Božinović. Izjavio je to na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Koronavirus - epidemija iz minute u minutu
Sve o koronavirusu